Inför knatteslutspelet

Dåså, vi lägger förra veckan i ryggsäcken och plockar fram den här veckans tennis istället. Vi ska försnacka knatteslutspelet som vi sen också kommer följa hela veckan med texter både inför och efter spelet tänkte jag, precis som vi gör under mastersveckorna.

Först av allt, vi får väl påminna om de speciella reglerna.

 • Femsetare först till fyra gem.
 • No ad.
 • Inga linjedomare.

Det där egentligen de enda specialreglerna som spelar någon roll. Man får också prata med sin coach mellan seten vilket är ett fullständigt trams. Det är bara att plocka fram skämskudden eller ännu hellre, få och hämta en extra bulle mellan seten. Det blir verkligen fullständigt patetiskt när spelarna ska försöka sitta och skoja med sina tränare som i sin tur alltid är extremt obekväma med situationen. Till i år ska spelarna också få bära någon slags utrustning för att samla in data kring deras spel. Jag hittar ingen som helst anledning till vad det skulle vara bra för. Den statistik som man samlar in i vanliga fall är mer än tillräcklig. Till i år har man valt att ge upp den fullständigt idiotiska regeln om att spela vidare på nätservar. Jag tror aldrig jag sett ett försök med en ny regel i någon sport som fungerat sämre så att man nu till slut ger upp är ju bra så klart.

Femsetare till fyra, skitbra. Jag har skrivit förut om att jag skulle vilja ha in det i de mindre atp-turneringarna också. Det ger matcherna en riktigt positiv extra nerv.

No ad, alltså första bollen vinner vid 40-lika. Jag vet inte. Det är lite varken eller för min del. Fungerar riktigt bra i dubbel men i grunden tycker jag det är bra som det är med fördelsregeln. Att kunna använda no ad ibland för att snabba på det dock, varför inte.

Inga linjedomare, fantastiskt givetvis. Hawkeye är mycket bättre än alla världens människor på att avgöra om en boll är inne eller ute. Inte helt felfri Hawkeye heller, men klart bättre och när man har systemet ska man givetvis använda det. Ska provas i kvalet till Australian Open också och det skulle förvåna om det inte börjar smyga sig in i fler turneringar redan i år. Det här är den allra viktigaste specialregeln i den här turneringen för den är skitbra. Det är så otroligt skönt att få ett svar direkt på om en boll är ute eller inte. Man behöver inte fundera, man behöver inte vänta en minut på att få svaret av Hawkeye. Man får svart på vitt direkt och även om jag inte är en av dem som tycker att spelet går för långsamt inom tennisen, de som är besatta av att snabba upp spelet borde fokusera allt de kan på detta, för det plockar bort allt gnäll på domarna plus att man slipper dötiden kring Hawkeyebilderna. Många minuter per match sparas.

Det var reglerna det. Nu lite om själva turneringen. Som i ärlighetens namn kanske inte betyder så mycket. Det var imponerande att man i så stor utsträckning lyckades få med de kvalificerade spelarna i de första upplagorna, men till i år sprack det, vilket är fullt naturligt. Är man en redan etablerad spelare spelar givetvis inte detta slutspel någon roll. Tsitsipas står över på grund av sitt deltagande i slutspelet. Auger-Aliassime står över på grund av någon slags diffus skada. Och Shapovalov är utmattad. Tre reserver kom denna gång med. Vilket visserligen inte var så tokigt, för det gjorde att vi har en svensk deltagare i Mikael Ymer som annars inte skulle fått chansen.

Såhär ser grupperna ut.

Grupp A

 • De Minaur
 • Ruud
 • Kecmanovic
 • Davidovich

Samma upplägg som i det riktiga slutspelet. Två spelare vidare till semifinal, två spelare har spelat färdigt efter gruppspelet. Den stora skillnaden mot slutspelet är att man här i knatteslutspelet spelar färdigt grupperna på tre dagar och sen semi och final direkt efteråt. Det blir alltså spel fem dagar i rad för de spelare som går till final. Föredömligt, tycker jag.

De Minaur ska vara faktiskt helt överlägsen den här veckan. Om han kämpar så ska han vinna utan egentliga problem skulle jag säga. Och han brukar ju kämpa, så det blir nog så.

Kecmanovic ska vara mycket bättre än Ruud på hardcourt, men hans form? Den är hemsk den. Lite favorit är han ändå till att ta sig till semi.

Davidovich kom in som sista reserv och även om Kecmanovic och Ruud inte är några starka kort ska han vara om inte chanslös så i alla fall snudd på.

Grupp B

 • Tiafoe
 • Humbert
 • Ymer
 • Sinner

Otroligt jämn grupp. Är Tiafoe ens favorit? Tveksamt skulle jag säga. Det kan vara Humbert som är favorit. Eller Sinner. Ymer? Han är utan tvekan också med och hugger även om han nog ändå får ses som den troliga fyran i gruppen om man ska tippa. Det är emellertid så jämnt att han kanske inte lika gärna, men mycket väl, kan vinna gruppen.

Tiafoe är den i grunden bästa spelaren. Ska vara i alla fall. Men jag är mycket tveksam till hans nivå numera och han förlorade exempelvis mot Sinner i Antwerpen nyligen.

Humbert är nog den jag ändå valt som favorit här. Han har visat sig vara stadig på atp-touren, han är inomhusspecialist, jag tror han går vidare till semi.

Ymer rankad trea i gruppen och mycket positivt att han slapp De Minaur så det finns två slutspelsplatser att slåss om. Ymer kommer nog inte vara favorit i någon av matcherna, men han har bra chans i alla.

Sinner är lägst rankad i gruppen men kanske den bästa spelaren just nu? Slog alltså Tiafoe nyligen och har slagit och spelat jämnt med riktigt bra spelare. Han hade faktiskt inte kommit in på sin ranking här utan hade varit precis närmast utanför, men om det wildcard han nu inte funnits hade kan med avhoppen kommit in som absolut sista spelare. Klart yngst i slutspelet. Han är född 2001 och får alltså spela tre år till om han vill det. Hade ju varit något att starta karriären med fyra raka juniorslutspel på hemmaplan. Troligen kommer han väl om ett par år vara för bra kanske. Men kul att italienarna i år har en spelare som kan vara med och hugga, det hade de inte riktigt förra året.

Så ser det ut. Vi kör ett inlägg inför matcherna imorgon förmiddag. Imorgon förresten. Poddinspelning. Vi kommer garanterat prata en del om det här, jag och Sladjan, men har ni förslag på andra grejer vi ska prata om? Maila i så fall allt till hawkeye@bethard.com.