Till slut busenkelt för Djokovic

Ja, vad säger man? Man är ganska okej på tennis när man börjar veckan uselt, eventuellt beroende på att man är rejält sjuk för att sen avsluta veckan med att vara helt överlägsen och vinna en av världens största turneringar, helt utan att överhuvudtaget ha varit hotad.

Gällande finalen så ska man ju säga att Shapovalov tyvärr föll igenom. Det låter hårdare än vad det är. Han torskade med ett break i varje set mot Djokovic. Det är helt okej för vilken spelare som helst, men han spelade riktigt dåligt. Han servade bra men spelade riktigt dåligt. Nästan märkligt dåligt faktiskt. Han måste varit nervös. Vilket i så fall gör det svårförklarat att han ändå kunde serva så pass bra. Shapovalov ska inte ha någon chans mot Djokovic när bollen är i spel, men igår var det lite för dåligt. Han såg inte ens ut att tro på minsta chans när bollen gick mer än någon enstaka gång över nätet och det tycker jag inte är verkligheten. Han borde åtminstone ha trott på att han skulle kunna sätta någon av sina attacker ibland. Svårt att få någon ordning på Shapovalov tycker jag. Det känns olika med honom från match till match. Ena matchen känns det som att jodå, det här skulle han kunna få ihop till något. Nästa känns han mest bara som en hyfsad servare som inte har ett skit i övrigt.

Djokovic spelade tre tiebreaks under veckan, men förlorade inget set. Som sagt, det är ganska okej att börja uselt och sluta turneringen som vinnare utan setförlust. Ska dock sägas att det till slut inte blev så mycket till motstånd när alla andra föll ifrån. Moutet-Edmund-Tsitsipas-Dimitrov-Shapovalov. Det är en ganska skonsam väg till en masterstitel får man säga och ännu mer så blir det ju när han råkade göra sin överlägset bästa match för veckan mot just Tsitsipas. Kanske ingen slump i och för sig. Djokovic har med åren blivit mer och mer av en spelare som gör det som krävs och inte så mycket mer än så. När han mötte en spelare han respekterade såg han till att själv spela lite bättre än annars, inte mycket svårare än så.

Den här bilden tycker jag var lite intressant.

Ni vet att en av mina favoritsysselsättningar är att försöka förklara för folk hur mycket bättre Djokovic och till viss del Nadal är jämfört med Federer, och det här är ju rätt intressant. 29-20-12 i masterstitlar under 10-talet. Federer ligger med nöd och näppe framför Murray.

Men Federer satsar ju bara på Grand Slam-turneringar?

Ja kanske det, men oturligt nog för honom ser det inte bättre ut där. Enda skillnaden där är att Nadal på ett helt annat sätt utmanar Djokovic i den kategorin.

Liten besvikelse till slut, Paris. Federer dök aldrig upp. Nadal hoppade av. Det blev bara Djokovic kvar, men positivt att det då blev han som vann. Medvedevs tidiga uttåg ska väl nämnas också. Det förstörde också turneringen lite grann. Kul var det, men ändå en liten besvikelse.

Djokovic ger sig själv nu chansen att sluta året som världsetta, men han kommer behöva lite hjälp av Nadal. Hjälp som jag faktiskt tror han kommer få. Eller vad tror ni? Jag tror inte Nadal kommer komma till start i slutspelet. Han kunde inte bry sig mindre om platsen som världsetta. En magmuskelskada, om det nu är så, läker inte ihop på en vecka på ett sätt så man kan lita på det. Och Nadal är snudd på sjukligt försiktig numera. Tyvärr, jag tror inte det blir någon Nadal i slutspelet i år heller men den som lever får se, jag hoppas jag har fel.

Den här veckan först dock, knatteslutspelet. Det ska vi börja försnacka under dagen så titta tillbaka för det.