Fin förstadag av knatteslutspelet

Det är bra alltså, knatteslutspelet. Inte själva spelarna, matcherna, men jag satt i alla fall lite mer klistrad än jag brukar göra igår. Nyhetens behag? Eller ja, det är ju samma som tidigare två år som slutspelet spelats, men det är annorlunda. Det är rappare. Det är lättare att sitta kvar och kolla en hel match. Det är helt enkelt väldigt bra för den här typen av lite mindre viktiga matcher.

Jag tror att det jag gillar kanske allra mest är att seten i allmänhet är över när en spelare får till ett break. Nu låter det som att jag har något emot tennisens räknesystem. tennisens räknesystem är helt fantastiskt och vår sports kanske största tillgång. Men när det är såna här matcher, där man kanske bryr sig lite måttligt, det är väldigt skönt att ett set tar slut rätt fort efter att breaket kommit. Det kan ibland bli lite sömnigt att en spelare skaffar sig ett tidigt break och sen transporterar sig setet bara tills det tar slut. Här får man ett break emot sig, men gör ett sista försök att bryta tillbaka, misslyckas, och får sen en ny chans i ett nytt set utan att underläget känns alldeles för allvarligt. Jag gillar det verkligen, och jag tycker att det också gör att spelet blir lite bättre. Spelarna hamnar inte i omöjliga underlägen som gör att de ger upp utan chansen finns hela tiden, och den ledande spelaren måste hela tiden hålla fokus. Att det är no ad bidrar också lite grann faktiskt, för det gör att de bättre spelarna tvingas hålla ett helt annat fokus på varje poäng. Kolla bara på De Minaur igår som mötte en motståndare som han med normalt räknesystem bara hade flutit ifrån hur enkelt som helst. Nu behövde han fokusera precis varje poäng och det blir väldigt positivt för underhållningen.

Tänkte ni på hur många gånger spelarna använde sig av sin handduk under gemen igår? Hände det ens att de hämtade handduken? Jag missade det säkert, men det var inte många gånger alltså. Fascinerande hur det plötsligt går utmärkt att spela tennis utan att stå och snutta på en liten tygbit mellan poängen.

Och sist men kanske störst. Den här typen av Hawkeye där man får svaret direkt när bollen studsar, vilken sjukt bra flyt det blir i spelet. Noll gnäll på domare. Noll väntan på att Hawkeye i efterhand ska ta ett beslut. Och så behagligt det är för ögonen att det inte står en massa funktionärer på banan i form av linjedomare under spelets gång. Det kan inte finnas någon anledning till att det där inte ska ta över tennisen framöver. Man borde till och med kunna förenkla det med att bara ha en eller ett par kameror. Även om systemet då blir mindre precist är det bättre än vad linjedomarna är och det räcker hur bra som helst.

Matcherna då den första dagen?

Kecmanovic slog först Ruud i raka set. Ruud servade superbra, men mer än så var det inte. Han hamnade för långt bak när bollen var i spel och på det här snabba underlaget med låg studs funkar inte det överhuvudtaget. Kecmanovic kunde stå och styra och ställa som han ville och vann relativt kontrollerat. Tiebreaks, men även om Ruud tagit någon av dem tror jag inte han hade kommit nära segern.

Sen De Minaur som var lite illa ute vid 1-1 i set och break ner precis i början av tredje men det kändes ändå som att det skulle mycket till som spelet såg ut och han bröt tillbaka direkt för att sen vinna enkelt. Davidovich lite för ovårdad. han har jättefina grunder, men måste bli mycket mer skolad, mycket mindre spretig. De Minaur såg lite rostig ut. Han kommer troligen vara bättre idag.

Första kvällsmatch och Ymer slog Humbert i fyra set. Lite orättvist med fyra set kanske. Efter två set var det mersmak för Humbert men Ymer var den som knep breaken i de sista seten. Den här matchen var väl kanske ett litet exempel på att det trots allt finns baksidor med räknesystemet. Det är lite för lätt kanske att bara fly iväg med en match utan att det är riktigt rättvist. Om matchen spelats med vanligt räknesystem tror jag att Humbert mycket väl hade kunnat vinna som spelet såg ut men han var den mer ojämna av dem och gjorde dåliga gem på fel ställen. Sen blev det för svårt att komma tillbaka i seten och Ymer hade plötsligt vunnit. Fin seger givetvis för Ymer, men för mig inget nytt. Han är en topp-100-spelare med mersmak redan nu och ska ha bra chans mot spelare som Humbert, särskilt om de passar honom så bra spelstilsmässigt som Humbert gör. Bara ett förlorat set för Ymer och jag tror han kommer få spela en helt avgörande match om att gå vidare till semifinal mot Tiafoe imorgon. Kanske till och med en match där Tiafoe inte kommer ha så mycket att spela för, så vägen framåt ligger väldigt öppen för Ymer nu. Blir kul att följa.

Dagens mest imponerande var Sinner i den sista matchen. Han var verkligen blivit så löjligt bra. Klart bättre än Tiafoe i första set, men det gick till tiebreak där det började dåligt för Sinner. Men sen 4-2 4-2 4-2, det är slakt med det här räknesystemet. Han har växt till sig senaste månaderna, Sinner och numera har han snudd på en bomb till serve. Han står och smackar iväg förstaserven i över 210 kmh och när man har den serven med det spel han har i övrigt, och den rörligheten han har, jag skulle säga att han känns som första utmanare till de Minaur i det här slutspelet och det med marginal. Han är bättre än de andra. Mycket bättre än Tiafoe igår kväll i alla fall. Man måste nog börja fundera på Sinner som en topp-10-spelare till att börja med i alla fall. Jäklar vad bra han börjar se ut alltså.

Det var första dagen det. Bara att titta tillbaka om en stund så försnackar vi dagens spel.