Ingen Ymer i slutspelet

Då var det klart för slutspel i knatteslutspelet. Semifinaler senare idag, och vi ska givetvis försnacka dem om en stund, men först dags att prata om hur det gick igår.

Ingen Ymer tyvärr idag, och det kunde väl inte vara mer rättvist tyvärr. Det var en mindre kollaps han stod för här de sista två dagarna. Både det mentala och forehanden havererade fullständigt och matchen igår mot Tiafoe är egentligen första gången i år som oroar mig inför framtiden. Nu var det otroligt snabbt underlag i Milano den här veckan. Eller är, de är ju inte klara ännu. Men att man kan vara så tempotorsk som Ymer var igår mot en spelare som visserligen är någorlunda tempostark, men inte överdrivet, det oroar. För man ska veta det, han har ännu mött ytterst få atp-spelare, Ymer. Vi snackar tiotalet matcher och han har förlorat de flesta. Jag har varit helt övertygad om att han inte är en av alla de spelare som ”myglat” sig till en skyhög ranking genom att spela på challengertouren lite extra länge utan att han är bra nog att direkt ta klivet över till atp-touren och genast motsvara sin ranking där också och kanske till och med klättra lite. Jag är fortfarande övertygad, men inte lika övertygad för som sagt, de där frågetecknen kring förmågan att tåla tempot, de oroar lite. Man spelar inte på sånt här underlag på atp-touren. Det är för snabbt, och tur är väl det, för det är inte ett underlag som passar för att spela tennis på. Men frågan är hur det kommer gå för Ymer när han möter såna här spelare på mer vanlig hardcourt. Kommer han hänga med då? Igår var han i alla fall inte i närheten. Alla ramträffar i forehanden har ingenting att göra med att slaget är för dåligt, några tekniska problem eller nåt sånt. Han hann bara inte med. Det gick för fort, han hann inte svinga, och därför gick det inte.

Sen oroar jag mig ärligt talat lite för hans psyke också. Det gick väldigt snabbt att han gick ner sig så fort det började gå emot den här veckan. Det har i princip inte gått emot honom någon gång den här säsongen, men så fort det blev lite jobbigt blev han faktiskt snudd på destruktiv. Det kändes nästan som att han igår av någon anledning ville förlora. Kanske för att visa sin tränare eller sina föräldrar att deras idéer är dåliga eller något sånt. Det kändes som sagt lite destruktivt, som att han knappt ens ville försöka.

Man kan absolut tänka att Tiafoe är en topp-50-spelare som spelat på atp-touren i flera år och att det inte är något att skämmas över att förlora mot honom. Så kan man tänka, men jag vet inte om det är riktigt rätt att tänka så. Tiafoe kommer som sagt rasa på rankingen i januari. Han har i år varit en av de svagare atp-spelarna och kommer nästa säsong få kämpa för att hålla sig kvar på topp-100. Om Ymer vill etablera sig på atp-touren så är det just såna här spelare han helst ska slå, kanske inte varje gång, men i alla fall ofta, och med tanke på hur otroligt långt ifrån han var, både att vinna och att hinna med tempomässigt, lite oroar det allt.

Det låter negativt det här. jag är som sagt fortfarande övertygad om att han kommer klara sig bra. Han är en så pass bra spelare. Men vissa orosmoln finns nu när han provat vingarna mot några jämnåriga spelare som är lite bättre än de spelare han mött tidigare i år. Det såg plötsligt inte alls särskilt bra ut, och det mentala havererade lite för lätt. Det är högst ovanligt att spela på den här nivån reagerar på det sätt som han gjorde den här veckan.

Vi får se. Jag vet inte om han tänker sig någon challenger till den här säsongen. Varför inte, det är Helsingfors nästa vecka. En ganska bra challenger där han skulle ha bra chans trots relativt starkt motstånd. Annars får vi vänta och se fram emot att se honom i de första atp-turneringarna nästa säsong, för hans ranking gör att han nu kommer in i atp-turneringar och Grand Slams. Till mastersturneringar och femhundringar har han fortfarande en bit upp, men spel på atp-touren blir det i alla fall från början nästa säsong.

Tiafoe till semifinal alltså. Han får vara rätt nöjd med sin lottning. Humbert var veckans flopp även om han vann den betydelselösa matchen mot Sinner sent igår kväll. En halvt usel Humbert och en destruktiv Ymer, som sagt, Tiafoe hade en rätt fin lottning.

Tidigare på dagen tog sig Kecmanovic otroligt enkelt till semifinal. Davidovich hade två setbollar i tredje men hade han tagit någon av dem hade det varit en sån stöld att det är löjligt åt det. Tror det stannade på fem vunna returpoäng på tre set för Davidovich. Som väntat hade han inte en chans att hinna med att panga när Kecmanovic gjorde det han gör bäst, stå och hålla tempot uppe med tryck och längd.

De Minaur slog Ruud busenkelt. Ruud var den tillsammans med Ymer som inte riktigt tålde underlagets snabbhet den här veckan.

De Minaur-Tiafoe

Sinner-Kecmanovic

De där matcherna ska vi som sagt prata mer om lite senare. Spelas ikväll båda två, så inget dagpass idag.