Inför söndagens eftermiddagspass

Hur är det, kan man få kasta ut Berrettini och ge en annan italienare ett wildcard till slutspelet istället? Det hade ju kittlat lite. Och lite oflyt att man inte är italienare får man kanske säga. De har rätt bra drag på sin tennis just nu. Davis Cup-lagen till nästa vecka tror jag inte är spikade. Hade inte varit jättetråkigt om de vågade trycka in Sinner där, även om jag gissar mer på att han kommer vila, vilket är det kloka så klart. Men klokt är ju aldrig roligt. Berrettini, Fognini, Sinner och Bolelli vore ju något. Man får nog vara fem till och med. Det borde absolut finnas utrymme för Sinner där. Någon match borde han orka spela, och jag hade ju tagit honom ganska långt före Fognini på hardcourt just nu kan man ju säga.

Men men, nu får vi släppa barnen med Sinner i spetsen och fokusera på de vuxna istället. Här hade han nog ändå fått stryk, Sinner. Kanske…

13:00 Ram/Salisbury-Klaasen/Venus 1,80-2,20 Bethard

1,80-2,20, vet ni vad det är för återbetalningsprocent? Exakt 99%. Världens största spelbolag har 93% återbetalning på den här matchen. De tar alltså sju kronor per satsad hundring i avgift, Bethard tar en krona. Om ni ska spela något på slutspelet är det ett ypperligt läge att börja med att starta ett konto här på Bethard.

Dubbel, och när det är slutspel så pratar vi om dubbel. Inte lika mycket som singeln givetvis, men vi pratar om det. För matcherna sänds, och lite tunt är det väl med två matcher per dag ändå? Så man kan med fördel fylla ut det med att se dubbelmatcherna som inleder varje pass. Jag gillar ju dubbel så jag är lite partisk, men det brukar vara extra kul i slutspelet. Dubbelspelarna är alltid extremt peppade men här blir det ännu mer så. Om singelspelarna satsar hårt på att nå slutspelet är det ingenting mot vad dubbelspelarna gör. Pengarna givetvis, bra pengar för dem här, men kanske ännu mer att de här får den uppmärksamhet de aldrig, inte någonstans, får annars. De får hela tiden spela på samma bana som singelspelarna och de får också ta del av åtminstone en stor del av singelspelarnas publik.

Ram/Salisbury har gjort en jättefin säsong, och spurtade också extremt bra under hösten, de vann i Wien exempelvis. Jag kommer ihåg Salisbury som singelspelare. Jag såg honom i någon svensk tennishall en gång i någon av våra futures, Danderyd kan det nog har varit. Han stack inte ut där så att säga. Han gjorde dock det som många fler borde göra. Bestämde sig tidigt för att satsa på dubbel och till i år hittade han för första gången en riktigt bra partner. Ram desto mer rutinerad förstås. Han var en gång topp-100 i singel, vilket i och för sig är obegripligt då han aldrig varit bra, men i dubbel har han hållit god atp-nivå i många år nu. De är knappast en utmanare om titeln här dock. De är sämre än de bästa paren.

Klaasen/Venus har spelat med varandra i flera år nu och de ligger alltid, verkligen alltid, precis bakom de bästa paren. De är aldrig uppe på samma nivå, och de faller aldrig ifrån. Hyfsat jämna. Klaasen är den enda spelaren i den här matchen som inte är en god servare. Dubbeln går mer och mer åt att man har två bra servare i paren snarare än som historiskt en stark servare och en lite sämre som istället är bra på det övriga. Klaasen är en knatte som fortfarande hänger kvar, och det är ofta dessa knattar som avgör åt ett håll eller ett annat. Om Klaasen håller ihop sitt servande är det troligt att han och Venus vinner på att Klaasen är bättre än de andra i övrigt, returer och så vidare. Men har han lite problem och blir bruten en eller två gånger, då blir det jobbigt.

Viktig match naturligtvis. Matcherna i omgång ett och två i slutspelet är sällan oviktiga så att säga, men det är troligt att detta är trean och fyran i gruppen, så förlorande par får nog anses vara stekta.

15:00 Djokovic-Berrettini 1,16-6,50 Bethard

Lite ovanligt måste det vara att man går till slutspelet utan att ha mött alla toppspelare men så är det för Berrettini som så sent som i början av sommaren inte ens var topp-50.

Djokovic tvåa på rankingen den här veckan. Jag har svårt att se logiken i det. Han blir alltså av med sina slutspelspoäng en vecka tidigare än man annars alltid blir av med poängen. Känns lite annorlunda men så är det. Han har 600 poäng upp till Nadal. Det räcker alltså inte med att han vinner alla matcher. Nadal Om Nadal vinner sina matcher i gruppen får han 600 poäng. Vinner han semifinalen får han 400 poäng. 1000 poäng alltså om han når final obesegrad. Om Djokovic når final spelar de där om 500 poäng. Det räcker inte om Djokovic vinner där. Han hamnar i så fall 140 poäng bakom. Så enda sättet de kan spela en åtminstone nästan direkt avgörande match är om de möts i semi. Eller jo, det kan faktiskt bli en direkt avgörande match där. Om Djokovic vinner sina tre gruppmatcher medan Nadal förlorar en, vilket är ett måste om han ska sluta tvåa i gruppen och därmed kunna få möta Djokovic, så blir semifinalen direkt avgörande. Blir den inte alls. Jag ljög, såg jag nu ja. Djokovic slutar i så fall 40 poäng bakom. Äh, jämnt är det. Nadal behöver en obesegrad finalplats för att vara säker på att vara världsetta vid årets slut. Djokovic måste minst nå final, annars kan han aldrig få ihop poäng nog för att gå om Nadal.

Hur ska det här bli då?

Det finns ju sällan några taktiska magiidéer för att slå Djokovic eftersom han kan allt. Hittar man på något så kan han göra något annat om han bara vill. Berrettini har heller inte så mycket att välja på. Han bollar bra i högt tempo. Mig veterligen har ingen slagit Djokovic i den grenen hittills så länge Djokovic inte slagit sig själv. Det går liksom inte. Det som talar för Berrettini är väl att Djokovic just slagit sig själv ganska ofta på senare tid. Det har varit lite destruktivt och viljelöst emellanåt och om man inte riktigt orkar mentalt, då är Berrettini en fullständig mardröm. Han är så fantastiskt stabil och noggrann att steget till att bli vansinnig om man inte är med i skallen nog inte är särskilt långt.

Min väntade matchbild är dock att Djokovic nöjer sig med det spel Berrettini vill spela, och att Berrettini kommer vara alldeles för osäker för att ha en chans när bollen är i spel.