Inför söndagens kvällspass

Jag kan ju inte säga mycket om hur eftermiddagsmatcherna gått tyvärr, eftersom jag numera är så extremt effektiv att jag raskar av införinläggen i ett svep. Men ska vi försöka göra lite så nu under slutspelet att jag kör en liten förkvällssammanfattning av eftermiddagspasset? Jag tycker det. Är det något jag behärskar här i världen så är det att lassa på mig själv extra arbete. Kan bero på att jag råkar ägna mig åt det absolut roligaste som finns. Men ja, vi säger så. Kanske inte varje dag, men ofta under veckan ska man titta in mellan passen för att få ett inlägg om matcherna som spelats under dagens första halva. Jag kommer inte iväg på slutspelet i år, som jag brukar, så vi passar på och gör så då det i vanliga fall inte funkar riktigt.

19:00 Kubot/Melo-Dodig/Polasek 1,83-2,10 Bethard

98% återbetalning på de där oddsen. Närmaste svenska spelbolag ligger på 94%. Om man spelar på tennis, då ska man spela på Bethard. Spelar man inte på tennis ska man fortsätta exakt så och njuta av matcherna istället.

Ni som lyssnar på vår podd, missa inte veckans avsnitt förresten där vi nog försnackade slutspelet lite, jag minns inte riktigt, men lyssna i alla fall. Bra uppladdning inför dagens spel. Ni trycker på Hawkeye podcast högst upp här på sajten eller så lyssnar ni på Spotify, Itunes, där poddar brukar finnas helt enkelt. I alla fall, en sak minns jag från avsnittet och det är att jag nämnde den sjuka resa som Dodig/Polasek haft hit. Dodig har sladdat i flera år och egentligen inte hittat rätt partner sen han spelade med Melo som han möter idag. det var rätt många år sen det. Polasek, han la av 2013. Och det var ingen sån här hittepånedläggning. Fem år var han borta innan han började spela några challengers förra sommaren. Jag tror faktiskt inte att det då var särskilt allvarligt menat som en comeback, men det gick rätt bra direkt, han hade en väldig flyt med att hitta rätt partners ganska snabbt, och i år var han i våras inne och nosade på atp-touren. När han började spela med Dodig i början av grässäsongen undrade jag ärligt talat vad Dodig höll på med. Polasek har aldrig varit på samma nivå som Dodig, inte ens när han spelade tidigare alltså. Han var som bäst och nosade på att vara topp-20 i världen, Polasek men oftast pendlade han mellan challenger- och atp-touren. Dodig hade dock ingen partner. Han hade spelat en del med Roger-Vasselin under början av säsongen men sällan har väl två så bra spelare passat så dåligt ihop. De hade inte ett rätt. Polasek hade mest, nästan bara, spelat på grus på challengertouren men han fick chansen att spela med Dodig i Antalya när han precis hade blivit topp-100 i världen på dubbelrankingen. De gick till final, men torskade mot Erlich/Sitak, det är väl sådär. Men sen blev det Wimbledon och de gick till semifinal. Torsk där mot just Roger-Vasselin i par med Mahut. Det gjorde nog dock att Dodig bestämde sig för att köra på med sin mycket lägre rankad kompis och sen har det verkligen gått hur bra som helst hela tiden. Polasek pausade faktiskt med att direkt efter Wimbledon gå till final i Gstaad och vinna Kitzbuhl tillsammans med Oswald. Han var så sjukt bra i de turneringarna att jag plötsligt började fundera på om han är typ bäst i världen. Det är sällan som en spelare sticker ut på det sättet. Därefter torskade de faktiskt i första rundan i Montreal tillsammans mot ett annat av säsongens spurtarpar, Granollers/Zeballos som tyvärr inte nådde slutspelet. Vilket på ett sätt är lite sjukt. Zeballos är fyra i världen i dubbel men inte med i slutspelet. I alla fall, där i Montreal var det väl som upplagt för att de ändå skulle skita i det och splittras men så blev det inte, och det var nog rätt bra. Titel i Cincinnati, titel i Beijing, semi i Paris och några vettiga resultat till. De har faktiskt gjort dåliga turneringar också, men de har vunnit finalerna de spelat och då rasar det till i poängkategorin. Hur som helst, otroligt starkt att nå slutspelet på bara 11 turneringar som de spelat tillsammans i år.

Kubot/Melo är i princip alltid tvåa i världen numera. Ibland etta också faktiskt. De är hur bra som helst, men vinner inget. En enda vunnen turnering i år, det är inte så bra när man är tvåa i världen. Liten turnering de vann också, Winston-Salem, en 250 precis innan US Open. Fem finalförluster dock, men för deras del är det inte den slump att de förlorar finalerna som det annars ofta är. Kubot blir så vansinnigt nervös så fort det hettar till i stora matcher att man kan undra hur Melo överhuvudtaget orkar. Jag såg deras senaste final i Wien. Kubot inledde då supertiebreaket med att göra dubbelfel på sina tre första poäng i egen serve och han förlorade sen även den fjärde. Man vinner inga supertiebreaks med fyra förlorade poäng i egen serve, sällan ens med tre, så när Kubot hade stått där och slaskat sina dubbelfel var det helt ointressant vad de gjorde i övrigt. Fascinerande att man kan vara så bra när man är så usel mentalt. Ska absolut sägas att det annars ofta är Kubot som vinner matcherna åt dem. För när han inte är nervös håller hans serve ofta ihop, och gör han det så är han liksom bäst i övrigt. Eller i alla fall den bästa returneraren. Det finns ingen bättre returnerare än Kubot. Kanske inte ens bland singelspelarna och vi snackar offensivt returnerande. Så om ni ska se matchen, håll gärna kol på det. Och så kan det vara rätt kul att hålla koll på Kubot i gempauserna också. Han sätter sig nämligen aldrig ner. Jag tror att han eventuellt är lite stel i ryggen ibland, så att säga.

Det här är också ett litet minus med att spela med Kubot. Han har inte så mycket kontroll.

Iskall domare förresten som helt lugnt sitter kvar i stolen och ropar på hjälp medan Melo i stort sett ligger och dör nere på banan. Han klarade sig, som ni förstå, han spelar ju idag, men han kryper numera ihop lite som en sköldpadda när de kör den där uppställningen. Han fäller liksom ner huvudet lite och ser ut att vara beredd på det värsta precis varje gång. Ser lite roligt ut.

21:00 Federer-Thiem 1,33-3,75 Bethard

Om man säger att Federer och Thiem spelar likadant förtjänar man ju kanske att skjutas av. Det gör de inte. Men när de möts, då blir det lite som att deras styrkor tar ut varandra, och det blir som att de spelar lite likadant. Det tror jag är förklaringen till att Thiem har 4-2 på Federer just nu. Två av matcherna på grus, och Federer hade matchbollar i Madrid i somras där Thiem vann ett enormt långt andra sets tiebreak och sen matchen i skilje. Men 2-2 i övrigt också alltså. Thiem vann i Indian Wells-finalen tidigare i år på ett liknande underlag som det här sett till hur långsamt det är. Gräs i Stuttgart vann Thiem också för tre år sen. Då kämpade inte Federer, så den ska man kanske bortse från. Federer vann enkelt i slutspelet förra året och lika enkelt i Brisbane för snart fyra år sen.

Vad menar jag då med det där att styrkorna tar ut varandra?

Federer servar ju bättre än Thiem, det tycker nog alla. Men Federers sätt att returnera passar inte mot Thiem. Han är snart den enda som håller fast vid en väldigt offensiv returposition och det i kombination med att han aldrig kunnat returnera offensivt med sin backhand gör att det blir mycket blockerande, och att blockera returer mot Thiem, det blir inte så bra. För då får Thiem hela tiden börja med att slå forehand, och får Thiem börja slå forehand slår han ofta forehand tills bollen är slut, och då vinner han också oftast bollen. Thiem å sin sida har det defensiva retursättet som Federer inte trivs så väldigt bra med. Trots att Federer servar bättre än Thiem, och trots att Thiem inte har särskilt bra returer, blir det ändå Thiem som ofta får de bättre lägena på sin serve, enbart på att han har ett annat sätt att returnera.

När bollen sen är i spel så, Federer har lite bättre backhand än Thiem, men det har han inte mycket för. Det blir inga rena backhanddueller när de möts då Thiem helt enkelt inte vill ha det. Han börjar då slica istället och de duellerna uteblir.

Och någonstans där är Federers fördelar borta.

Thiems forehand är fullt i nivå med Federers.

Thiems är överlägsen mentalt, så blir det jämnt är han den högst troliga vinnaren.

Thiem är lite starkare fysiskt och orkar mer.

Det Federer har kvar är att han är den mest tempostarka spelaren som någonsin funnits. Thiem gillar inte högt tempo. Så om Federer spelar bra och klarar av att pressa upp tempot, då är Thiem trots allt det andra totalt chanslös. Men har Federer en lite sämre dag där han blir osäker av att försöka höja tempot, då är detta en väldigt opassande motståndare för honom.

Djokovic och Berrettini i gruppen. Det känns som att det här är en avgörande match om vem av dem som ska nå semifinal.