Lång väg till semi för Federer

Det där blev ju inget bra. Inget bra för Federer. Ingen bra match överhuvudtaget. Ingen bra start på slutspelet kan man ju säga också. Eller så var det bra. För nu blir det ju rätt bra drag i gruppen. Nu måste Federer slå Djokovic och det ska ju bli kul att se honom försöka, även om dagens insats kanske inte tyder på att det blir något särskilt bra försök.

Ont i ryggen? Otränad? Dålig dag? Svårt för Thiem? Någon av de där sakerna var det. Kanske flera. Bra spelade han i alla fall inte, Federer. Det var riktigt risigt emellanåt. 5-7 5-7 mot Thiem är väl inte så farligt kanske. Thiem är en av världens bästa spelare. Man kan förlora mot honom även om man är Federer. Men hur många gånger har man sett Federer vara så tempotorsk? Han kom nästan löjligt sent emellanåt och han hade otroligt svårt att hinna med. Det var till mycket större del Thiem som pressade honom än Federer som pressade Thiem. Om Federer inte får någon press på sin motståndare blir det väldigt svårt i och med att han vägrar att lämna baslinjen och att då försöka försvara sig på uppstuds ute i hörnen som blir utfallet, det funkar liksom inte riktigt. Det går inte att spela så. Federer måste ha press på sin motståndare. Annars blir hans spelsätt ganska ineffektivt.

Sen blir det emellanåt rätt tydligt. Federer har ju ofta lett utvecklingen inom sporten och har han inte gjort det har han varit snabb att snappa upp det som händer. Returnerandet har gått framåt de senaste året, mestadels genom att spelarna tagit ett steg bakåt och gett sig själv lite mer tid att hinna med. När man nu ser Federer stå på baslinjen och kasta sig åt ena sidan för att försöka blockera returerna, det ser verkligen inte särskilt modernt ut alltså. Han har alldeles för svårt att få bollen i spel.

Man ska nog inte skriva en dödsruna över en av tidernas bästa spelare som så sent som i somras spelade sin kanske bästa match någonsin, men sanningen är väl att det inte varit så bra sen Wimbledon. Rublev, Dimitrov, Zverev och Thiem är torskarna. Det är jättebra spelare, men när Federer sammanfattar en säsong tror jag inte han tycker att han ska förlora mot fyra såna spelare på en säsong. Kanske, men inte mycket mer i alla fall. Nu är det fyra såna efter Wimbledon och det är väl sådär. Han har haft en rätt dålig sista tredjedel även om titeln i Basel ska nämnas. Han slog ingen riktigt bra spelare där, men han vann i alla fall.

Thiem får vara jättenöjd. Med tanke på att Berrettini finns i gruppen så behöver han nu antagligen bara göra det han ska för att ta sig vidare. För inte kan Federer slå Djokovic med den här nivån? Jag tror inte det.

Dubbeln? Där fick vi se en riktigt bra match i alla fall. Trevligt det när nu singelmatchen var en liten besvikelse. Kubot slog noll dubbelfel och var bombsäker matchen igenom. När han är det förlorar Kubot/Melo ytterst sällan. Så inte heller idag, de vann supertiebreaket mot Dodig/Polasek kanske enkelt. Dodig/Polasek var faktiskt ganska klart bättre i första set dock, men dåligt servegem av Polasek tidigt i andra och där svängde det över till Kubot/Melo som därifrån och min var märkbart bättre. Bra chans att båda två går vidare ändå. Dodig/Polasek fick med sig ett set i sin förlust vilket kan vara viktigt och jag tror de vinner de två andra matcherna.