Super-Söderling

Jag har kämpat med jämförelserna under veckan här. Jag tror att jag igår landade i att Sinner eventuellt kommer bli bäst inom tennisens alla kategorier, lätt överdrivet. Men igår kom jag fram till det, är det inte lite Söderling över honom? Med vissa minst sagt avgörande modifieringar, förbättringar.

Det är känslan jag vill åt. Känslan och bollträffen. Att när han får lite tid på sig, då spelar det ingen roll om det är backhand eller forehand. Det bara smäller och det smäller på ett sätt så att de Minaur inte hann med och hinner inte De Minaur med, då hinner inte många med. Dessutom låter det på samma sätt som när Söderling spelade. De har samma rena bollträff, och backhanden är väl inte helt olik kanske. Sen rör sig Sinner bättre än Söderling någonsin kunde göra och lite sådär, men det finns faktiskt likheter. En Söderling utan Söderlings uppenbara svagheter, någonting.

Jag måste ju nämna underlaget. På tal om Söderling, han hade nog varit rätt okej på det här underlaget, även om han kanske egentligen föredrog de superlångsamma inomhusunderlagen. Jag tror dock det kommer vara samma sak med Sinner. Spelar man såhär, då är man inte så underlagsberoende. Men det ska ändå sägas. Att han gjorde allt det han gjorde den här veckan på ett underlag som egentligen inte finns, och i finalen var det inte till De Minaurs fördel precis. Det fanns ingen möjlighet ens för världens snabbaste spelare att hinna upp missilerna. På ett annat underlaget hade det kunnat vara lite annorlunda. Mer än nämna det behöver man dock inte, för jag tror att den här veckan handlade rätt lite om underlag för Sinner. Den handlade mer om årets andra fullkomligt sjuka genombrott. Jag skulle säga årets sjukaste genombrott, och då finns det en viss konkurrens för någon som heter Medvedev kan man ju säga.

Federer blev faktiskt topp-100 exakt samtidigt som Sinner. 18 år och någon månad. Sen blev han topp-50 inom något halvår och sen relativt rak väg upp mot topp-20 och topp-10.

Djokovic blev också topp-100 exakt samtidigt. 18 år och ett par månader. Sen fastnade han lite i ett år och blev topp-20 först när han var drygt 19 år.

Nadal är förstås ännu värre. Han var fortfarande 16 år när han blev topp-100. Det är ganska okej. Sen tog det faktiskt lite tid för honom att bli topp-20 dock. Precis innan han fyllde 19 blev han det, men sen var det inget kladd så att säga. Under april månad det året gick han från plats 31 till plats 7. Ett par månader sen var han tvåa.

Tittar man på de nuvarande unga spelarna så, Shapovalov var ett gäng månader senare, Felix ungefär lika mycket senare, Tsitsipas var runt 300 i världen i samma ålder, Zverev någon månad senare, De Minaur 1,5 år senare. Vet ni vem den enda som slår honom på fingrarna på senare år är? Det är faktiskt tro det eller ej Coric som var ett fysiskt praktexemplar i väldigt ung ålder. Han blev topp-100 en månad innan han fyllde 18, men sen har han ju inte blivit så mycket bättre heller, om man ska vara ärlig.

Varför drar jag igenom allt detta? Jag hatar ju statistik?

Enbart för min egen skull. Jag var tvungen att bekräfta min känsla från verkligheten med siffror också. Shapovalov, Felix, De Minaur, alla de där som man förväntar sig ska vara uppe i toppen om några år. Jag skulle säga att det är så att Sinner har kört om dem alla på en vecka. Delvis också under hösten, men det är egentligen ointressant. Det är hans ännu högre nivå den här veckan som avgör. Han är två år yngre än De Minaur och Shapovalov och han är ett år äldre än Felix. Vilka av de där han redan är bättre än, det tycker jag inte man kan ens spekulera om. Man måste se honom mer. Men det spelar ingen roll. För man måste titta på potentialen till förbättring. På vilket sätt kan Shapovalov förbättra sig? Alla sätt givetvis, men hans backhand kommer aldrig vara något annat än en svaghet, det finns gränser. Felix, han kommer bli bra, kan man säga. Men hur ska han göra för att utveckla ett vapen? Det är svårt att se just nu. Hans serve är tunn för hans storlek, och i övrigt, forehanden är inget stort vapen, backhanden är det inte, han sticker inte ut särskilt inom något område. Djokovic blev en ganska okej tennisspelare utan att heller ha ett utpräglat vapen, men det är också många med den spelstilen som misslyckats med att ta stegen framåt. De Minaur, jag tror ju han kommer bli topp-10 redan nästa säsong. Hans spelstil är supereffektiv. Men blir man bäst genom att spela sådär? Kanske inte.

Och så har vi Sinner där det som jag skrev igår inte finns några gränser. Serven kan med hans längd och teknik bli i princip hur bra som helst. han säger själv just nu att hans backhand är favoritslaget, men jag tror att forehanden kommer bli hans stora vapen. Jag tycker det slaget ser extremt bra ut. Och om han nu är så lång som jag tror, att han med lite mer växt blir uppemot två meter, då rör han sig bättre än alla spelare av den storleken, möjligen i konkurrens med Medvedev. Medvedev förresten. Man blir ju intresserad av att se Sinner ta sig an honom. Kommer ens Medvedev kunna stå emot de kanoner som Sinner skickade iväg den här veckan?

Jag kan ju inte tänka mig att han kommer öppna nästa säsong med att spela lika bra, Sinner. Som sagt skulle jag gissa att han fortfarande växer lite och lite upplagt är det väl att han ska få samma problem som Felix när han kanske inte hinner växa i sin egen kropp riktigt. Om inte annat borde han kanske växa lite på bredden, Sinner och det är väl det problemet Felix haft under andra halvan av den här säsongen. Att spelet försvunnit i takt med den förändrade kroppen. Samtidigt måste man notera att De Minaur var totalt chanslös i finalen igår kväll, och att alla andra den här veckan också var totalt chanslösa. Det var ett knippe topp-50-spelare och en topp-20-spelare. Så om man bortser från Nadal, som är den som varit tidigast ute med att vara bra i modern tid, skulle jag säga att Sinner är den av alla som ligger bäst till i just den här åldern. Siffrorna bekräftar det, hans sätt att spela bekräftar det, men mest av allt kanske, potentialen i hans spel bekräftar det. Det finns liksom inga hål överhuvudtaget.

Han har bara börjat krafsa lite på potential, ändå är han redan en av världens bästa spelare. Någonstans får man säga att man då är ganska okej.