Äntligen en toppmatch!

Det var på tiden. Äntligen fick vi se grym tennis i London den här gången också.

Det där måste ju vara en av Thiems bästa prestationer någonsin. Rent nivåmässigt har han så klart varit bättre på grus, men med tanke på att hardcourt måste fortsätta ses som hans sämre underlag, att kliva in i slutspelet och slå Djokovic när Djokovic spelar riktigt bra, det är något utöver det vanliga det. Jag tycker Djokovic såg lite förbryllad ut emellanåt åt, efter matchen såg han snudd på överraskad ut. Jag tror inte han hade tänkt sig att förlora mot Thiem en riktigt bra dag. Inte på hardcourt. Men så blev det.

Som han vevade med sin backhand alltså, Thiem. Jag tycker det ser så vansinnigt fladdrigt ut. Det ser ut som att han nästan inte orkar hålla emot och att bollen kan komma nästan var som helst i sidled då det är i princip omöjligt att vara säker på tajmingen med den tekniken i den farten, men jag tycker han hittat ett ganska intressant sätt att hantera det. Jag får ibland känslan av att han siktar i mitten, och sen räknar med en felmarginal på ett par meter i sidled. Så är han lite sen eller lite tidig i träffen, vilket han ofta är i backhanden, då hamnar bollen bara svårare för motståndaren ute i hörnen. Eller så har han bara en jäkla tur, så kan det ju också vara förstås.

Tung förlust för Djokovic. Fantastiskt resultat för Federer. Thiem är klar för semifinal. Hans match mot Berrettini blir betydelselös bortsett från 200 poäng och en påse pengar, räcker ganska bra för att kämpa i och för sig. 200 poäng är mycket det. Djokovic-Federer imorgon blir en direkt avgörande match om vilken av dem som når semifinal. Den är vi inte helt osugna på va?

I och med förlusten minskade Djokovic sina chanser att bli världsetta vid årets slut något. Han har nu plötsligt inte tagit in något på Nadal och kan maximalt få 1200 poäng den här veckan. Om Djokovic når final får han 800 poäng. Om Nadal vinner en av sina gruppmatcher får han 200 poäng och då räcker det inte för Djokovic. Antingen måste Nadal torska båda sina matcher som är kvar eller så får Djokovic räkna med att vinna hela kalaset. Vi är dessutom tillbaka där vi började, Nadal får inte längre gå till final, då är det kört för Djokovic.

I dubbeln slog Klaasen/Venus på ett ganska enkelt sätt Kubot/Melo. Kubot/Melo hade inte alls samma perfekta dag som i första omgången. Klaasen/Venus därmed klara för semi, lite överraskande, men otroligt små marginaler i dubbeln. De har hittat spelet den här veckan helt enkelt. Kubot/Melo möter Ram/Salisbury i sista omgången i en direkt avgörande match om vilka som går vidare. Dodig/Polasek är utslagna efter två supertiebreaktorskar.

Idag ska ni lyssna på nya Hawkeye som precis kommit ut. Jag tycker allt jag och Sladjan var i bra form den här gången också. Spotify, Itunes, eller här på Bethard. Klicka på Hawkeye podcast högst upp på sidan så har ni alla avsnitt där.