Inför torsdagens kvällspass

Har ni hört ordet förmatch någon gång?

19:00 Klaasen/Venus-Dodig/Polasek 1,95-2,00 Bethard

Det känns ju kanske inte riktigt som att det är den här matchen som alla sitter och väntar på.

Klaasen/Venus har vunnit gruppen. Dodig/Polasek kan inte gå vidare. De spelar om massor av pengar för dessa spelare och rätt bra med rankingpoäng också men för den här turneringen spelar den ingen roll så helt ärligt, vi skiter i den.

Intressant med oddset förresten. Minns ni oddsen på Berrettini under eftermiddagspasset? Väldigt högt och väldigt indikerande att han skulle påverkas negativt av att han inte har chansen att gå vidare. Här inte precis så. Dodig/Polasek har precis som Berrettini ingen chans att gå vidare, men anses ändå ha 49% chans att vinna mot ett par som slaget bägge paren som Dodig/Polasek förlorat mot den här veckan.

21:00 Djokovic-Federer 1,37-3,50 Bethard

Federer-Nadal klingar ju bra, Djokovic-Nadal är min personliga favorit. Men det här, det är ju rätt bra får man säga. Två av tidernas tre bästa i en kamp om en semifinalplats, men också för Djokovic del en kamp om platsen som världsetta. Torsk här och han får räkna med att inte ha några större möjligheter att bli världsetta igen förrän några månader in på nästa säsong.

Och Federer har nog inte så mycket emot att förstöra lite för Djokovic, samtidigt som han visar för sig själv att han fortfarande har det i sig, att slå världens bästa spelare? Det känns ju verkligen som totalt jackpot för Federers del om han skulle lyckas vinna ikväll.

Men gör han det då?

Jag tycker ju ärligt talat att ganska lite talar för Federer.

Man kan ju börja med hur det sett ut hittills under veckan. Federers insats mot Thiem var under all kritik. Han var kanske inte chanslös, men heller inte särskilt nära. Sen mot Berrettini, raka set, det är ju bra och mer kan man inte göra men det såg inte spelmässigt bra ut där heller. Jag tycker han sett kantig och framför allt långsam ut under veckan, Federer. Han har inte spelat bra.

Djokovic precis tvärtom. Han såg precis hur bra ut som helst mot Berrettini. Det var en kross man inte ofta ser på den här nivån. Sen var det bra mot Thiem också. Jag tycker verkligen att Djokovic gjorde en med sina mått riktigt bra match. Det var bara det att Thiem hade en utomjordisk dag och dessutom fick till det perfekt när det skulle avgöras.

Djokovic har fyra raka, sex av de sju senaste, nio av de elva senaste i inbördes möten med Federer. Han har haft god kontroll på Federer se senaste fyra åren efter att innan dess ofta haft lite svårt för honom.

Eller ja, det går lite längre tillbaka än så. Sen slutspelet starten av 2011 har Djokovic 21-9 på Federer så sen Djokovic blev bra på riktigt har det varit överlägset. Att Federer ändå är så bra med i de inbördes mötena hänger ihop med att han hann möta Djokovic väldigt många gånger innan Djokovic var vuxen, så att säga. Man kan ju absolut se det som att Djokovic hunnit möta Federer ganska många gånger sen Federer blev gubbe också, men i och med att Federer antagligen inte är särskilt mycket sämre nu än han varit någon gång tidigare, det känns som en ganska svår parameter att plocka in.

Har du något att säga om matchen då istället för att bara sitta och rabbla meningslös statistik, Herr Thorstensson?

Det ska vi väl kunna bjuda på.

Om man ser till problemen för Federer tidigare under veckan så är det ju inte helt opassande att möta Djokovic. Det hade varit värre att möta någon som hela tiden står och pressar upp tempot. Nu får han möta Djokovic, som må vara hur omöjligt som helst, men det blir inte de där omedelbara problemen att hinna med ute i hörnen som mot vissa andra.

Sen finns det lite problem också. Som att Djokovic, han kan ju returnera, så att säga. Och i och med att Federer både haft svårt att hänga med och haft lite svårt med säkerheten från baslinjen, det känns ju kanske som att Federer i det här skicket behöver få så mycket som möjligt på sin serve, och mot Djokovic, då får man inte så mycket.

Sen tror jag det är ett väldigt skönt läge det här för Federer. Han och framför allt alla andra har nog accepterat att han inte är lika bra som Djokovic. Det är inga problem att förlora här. Han förlorar i så fall mot den bästa spelaren i världen och det kan man leva med. Dessutom, så klart. Ännu viktigare. Man ska vända på det. Vilken otrolig möjlighet att som 38-åring skicka ut världens bästa spelare hur slutspelet och se till så han inte avslutar året som världsetta. Och ännu, ännu viktigare. Om Federer vinner den här matchen, visst är han då plötsligt favorit till att vinna slutspelet? Det hade ju också varit något. Att avsluta året med ännu en stor titel.

Det kommer givetvis bli hur kul som helst det här. På något sätt. Spänn fast er och häng med på resan. Det lär bli underhållande.