Stökig onsdag och stökigt i gruppen

Ja, vad säger man om det där? Och då menar jag inte Tsitsipas ganska planenliga vinst över Zverev.

Det känns som att Nadal har någon slags aura över sig av att ofta vända omöjliga underlägen. Det stämmer inte. Han är rätt svag när han förlorar första set jämfört med andra, och mycket sällan han stått för stora vändningar. Han fortsätter alltid jobba otroligt hårt och ser ofta ut att tro på det, men han lyckas aldrig. Nästan i alla fall. Kanske var det just det som var skillnaden igår, sjukt nog. Han hade ju gett upp. Han hade inte alls samma fokus i returerna, han gick på nät helt utan anledning, han gjorde sånt han annars aldrig någonsin gör när han var i underläge 1-5 i skilje. Han hade gett upp. Han hade slutat kämpa. Jag tänkte på det direkt. Att jag knappt sett Nadal sluta kämpa förut. Det såg väldigt konstigt ut. Det stack ut. Rätt komiskt då att han stod för antagligen sitt livs största vändning när han för typ första gången slutade kämpa.

Vad Medvedev höll på med, det vet jag inte. Han har en typ av destruktivt beteende där det känns som att han i princip försöker förstöra för sig själv när det börjar gå emot. Då kommer de här tummarna upp mot tränaren, och han blir så in i hela världen arg att det känns som att han vill straffa både sig själv och de som bryr sig om honom. Inte så charmigt, och inte så bra. När man haft 5-1 och tappat till 5-3 i avgörande set i slutspelet mot en av tidernas bästa spelare, det känns liksom inte riktigt som rätt läge att börja håna sig själv för att man är så sjukt dålig. Det är svårt att tycka om det där, det hör liksom inte hemma på den här nivån. Medvedevs uppträdande igår hör snarare hemma i en match mellan två 10-åringar, och även där skulle det uppfattas som riktigt risigt. Han borde nog på något sätt försöka växa upp. Han hade något på gång ett tag tyckte jag, det var väl i US Open som han helt slutade gnälla och hela tiden bara körde på istället. Det kanske i och för sig kom av att det gick så sjukt bra hela tiden. När han nu börjat förlora någon match känns det mer som att han är tillbaka i gamla usla gängor igen.

När man ser siffrorna och sådär kan det se ut som att matchen var någon slags episk upplevelse. Det var den inte. Nadal var klart bättre än i sin första match, som jag hoppades han skulle vara, men han var fortfarande inte bra. Väldigt ojämn bollträff och han vågade inte alls gå på bollen som han nog skulle vilja. Medvedev, sådär. Det var lite samma sak som i första omgången. Hans spel bygger liksom på att det inte ska förekomma några misstag. När det nu förekommer misstag så försvinner liksom effektiviteten i det hela. Man ska inte hacka för mycket på honom nivåmässigt. Han hade egentligen avgjort matchen så klart och i så fall, slår man Nadal är man bra, men det var ingen jättebra Nadal han mötte och nja, inte någon jätteinsats direkt.

Tsitsipas-Zverev såg väldigt mycket ut som jag förväntade mig och väldigt likt hur det sett ut senaste gångerna de mötts.

Han är inte så särskilt smart va, Zverev?

För det första ska man säga om det är. Jag tror det är svårt att slå Tsitsipas när man har en så defensiv position som Zverev har och som han verkligen hade igår. Det ser nästan lite komiskt ut. Ni kan se det i klippet tror jag. När Zverev slagit ett grundslag trippar han lite med fötterna, och han gör det nästan omärkligt bakåt. Han trippar och han trippar och han trippar, och till slut har han trippat sig någon decimeter bak i banan. Mellan varje poäng. Det är liksom inget bra beteende för en tennisspelare det där. Hade han varit en dator skulle man ha dragit ur sladden och försökt nollställa honom. Han har samlat på sig dåliga vanor, virus, under den här säsongen. Och jag säger det igen. Han var inte särskilt bra mot Nadal i måndags. Det var Nadal som då vara totalt, fullständigt, värdelös.

Tsitsipas är duktig och noggrann när han får maximalt med tid på sig. Då kan han stå nära baslinjen och hela tiden kontrollera tempot som han vill. Då missar han väldigt lite, och är mycket effektiv. Zverev lät honom spela exakt som han vill, och det är ju inte supersmart kanske, det är det inte.

Jag skulle säga att Tsitsipas vann matchen på att han är oceaner smartare än Zverev. Och lite kanske att han trivs med att vara på en tennisbana. Zverev ser oftast mest ut att längta därifrån. Tsitsipas ser möjligheten att vinna. Zverev ser risken att förlora. Det är viktigare än det faktum att Zverev egentligen är så mycket bättre än Tsitsipas på tennis som han faktiskt är.

Det stökar till sig i gruppen.

Tsitsipas är i semi med sina två segrar i raka set. Tur för honom att det är just raka set två gånger om, annars hade han inte varit klar.

Men sen, som sagt, sen är det lite stökigt.

Nadal möter Tsitsipas i sista omgången. Han måste vinna den matchen i och med att han förlorade set i sin vinst.

Zverev kan komma upp på två segrar om han slår Medvedev. Raka set och han är klar tillsammans med Tsitsipas, vad Nadal än hittar på.

Medvedev, borta? Absolut inte. Han har sin setvinst mot Nadal. Om han slår Zverev i raka set medan Nadal förlorar mot Tsitsipas, då slinker Medvedev på sin setvinst i en av sina förluster.

Stökigt det där. Jag kan säker ha fått något om bakfoten också, man vet aldrig. Vi får återkomma till det inför gruppavslutningen imorgon.