Inför lördagens eftermiddagspass

Semifinaldags! Här har vi eftermiddagspasset.

13:00 Klaasen/Venus-Cabal/Farah 2,00-1,90 Bethard

Helt otroligt att Klaasen/Venus var favoriter här i morse. Det ska liksom inte gå att sätta så dåliga odds.

Rättvist skulle jag säga att colombianerna som är överlägsna världsettor lyckades krångla sig vidare igår. De behövde vinna i raka set och sen fick inte Rojer ta något set på kvällen. Precis så blev det. Om de torskat ett set hade de åkt på gemskillnad. Om Rojer/Tecau vunnit ett set hade de gått vidare på att de spelat fler set. Så exakt det som krävdes blev det för colombianerna men som sagt, känns bra att de klarade sig. De har vunnit de två senaste slamsen, har varit bäst i år, och de var egentligen inte dåliga i gruppspelet heller.

Klaasen/Venus är en överraskning. Jag trodde att Dodig/Polasek skulle göra Kubot/Melo sällskap men Dodig/Polasek hade alla marginaler emot sig fram till att de igår slog Klaasen/Venus enkelt i sista matchen. Den var dock betydelselös, Klaasen/Venus hade redan vunnit gruppen och Dodig/Polasek var redan borta. Ska sägas dock att den gruppen var klart svagare än den andra.

Colombianerna har nästan dubbelt så många poäng i år som Klaasen/Venus har. De är mycket bättre. De har tre raka i inbördes möten. De är självklara favoriter här. Klaasen/Venus är inte de stora matchernas par heller. Colombianerna precis tvärtom. Ska man spela ska man spela Colombia.

15:00 Tsitsipas-Federer 3,35-1,39 Bethard

3,60 var det på Tsitsipas i morse innan jag började mata ut speltips till folk som fick oddset att sjunka. Jag brukar alltid säga att oddsen inte ljuger i stora matcher, men idag tycker jag faktiskt det. Det kan bli så när oddsen kommer ut ganska tätt inpå matchen och då hinner liksom inte marknaden korrigera de usla startoddsen. Jag förväntar mig att oddset på Tsitsipas fortsätter sjunka under dagen för det här är verkligen totalt orimligt.

Federer gjorde en enorm match mot Djokovic utan tvekan.

Men var han enorm mot Thiem? Inte direkt va.

Mot Berrettini? Nej.

Totalt sett under veckan har Federer varit dålig. Två dåliga matcher, en jättebra.

Federer gör numera nästan alla sina riktigt bra matcher mot Djokovic. Han kan slappna av och spela ut mot Djokovic då varken han eller någon annan förväntar sig att han ska vinna. Mot nästan alla förväntar han sig nog vinna, allt som oftast, och då blir det annat. Då blir det spänt och krampaktigt. Vi minns matchen i Australian Open i år då Federer sett grymt bra ut, men mot Tsitsipas låste det sig totalt när det skulle avgöras.

Tsitsipas är den spelare som totalt sett imponerat mest på mig under veckan. Jag tycker han spelat bättre än jag kanske någon gång sett honom göra innan. Han har vunnit stora matcher och slagit bra spelare, men ofta har han egentligen inte spelat så bra, han har mest tagit sig fram. Den här veckan har han spelat väldigt bra, och det sticker ut.

Federer har 2-1 i inbördes möten i år, men det var Tsitsipas som vann den viktiga, stora matchen. Den i Australian Open. Jag tycker det betyder ganska mycket.

Det som Federer vann matchen på mot Djokovic var att han inte behövde försvara sig. Att han kunde stå precis vid baslinjen och bara banka på allt som rörde sig. Nu möter han en motståndare som har som sin enda stora spelmässiga styrka att han klarar av att stå långt in i banan. Federer kommer bli attackerad till max här, för Tsitsipas vet att han är chanslös om han ska försöka försvara sig här. Han måste vara den som slår först för att vinna.

Jag tycker att Federer är en rejält bättre spelare än Tsitsipas, men jag tycker att mycket talar för Tsitsipas. Jag tror inte att Federer kommer vara alls lika bra som han var mot Djokovic, och jag vet hur det brukar gå när det hettar till mot mentalt starka motståndare för Federer. Det brukar sällan bli särskilt bra.

Här får Federer dessutom, helt oförtjänt, allt press på sig efter insatsen mot Djokovic. Alla har plötsligt glömt att han var under isen tidigt i veckan. Det passar inte Federer särskilt bra.

Federer är favorit här. Att han är mycket bättre är alltid det som väger tyngst. Men stor, stor skrällvarning på Tsitsipas skulle jag säga. Bara han lyckas få matchen jämn kommer det bli otroligt jobbigt för Federer med Tsitsipas överlägsna mentala förmåga.