Inför lördagens kvällspass

Fjärde och tredje atp-matchen från slutet av säsongen det här. Vi kan trösta oss med en Davis Cup-vecka som känns riktigt rolig nästa vecka, men det börjar onekligen gå mot slutet. Positivt nog är uppehållet bara en månad långt lite drygt, vi ska väl överleva.

19:00 Herbert/Mahut-Kubot/Melo 1,66-2,40 Bethard

Tittar man på rankingen kan det ju verka lite annorlunda att världstvåorna inte ens är nära att vara favorit i den här semifinalen men tittar man på verkligheten så, klart de inte är det.

Herbert/Mahut har sett helt överlägsna ut hittills. Tre gånger raka set, det är inte helt lätt i dubbel det med tanke på hur små marginalerna är och de var också i den tuffare gruppen av de två. De har en lite annan nivå än de andra dubbelparen. De är båda singelspelare, även om Mahut numera nästan bara spelar dubbel. Men de är ändå singelspelare vilket gör att de slår alla specialister från baslinjen. Alla som är med i det här slutspelet i alla fall. Det är egentligen det som är skillnaden. Deras dubbelegenskaper med serve, returer och volley är fullt i nivå med de andra, men de har också ett grundspel som gör att de får med sig en hel del poäng på att de helt enkelt kan spela tennis också, vilket kanske inte alltid gäller de rena specialisterna.

Kubot/Melo har kapacitet. Som jag sagt tidigare under veckan, om Kubot har ordning på sin serve, då är de extremt svåra att rubba. Melo är en jättestabil servare, Kubot är den bästa returneraren i världen av de som spelar dubbel, och de är helt enkelt ruskigt bra. Men det är Kubots serve. Allt som oftast havererar den under minst en period varje match, ofta i ett viktigt läge, och det här att de är utsatta. De kommer inte ha råd med något sånt idag. Då kommer fransmännen passa på att avgöra.

LONDON, U.K. – NOVEMBER 19: Images of Lukasz Kubot of Poland and Marcelo Melo of Brazil in doubles action on Day 1 at the Nitto ATP Finals at The O2 arena on November 10, 2019 in London, United Kingdom (Photo by Peter Staples/ATP Tour)

Kul match i alla fall. Väldigt bra match. Fransmännen är roliga att se på med sin grymt fina inställning och även Kubot/Melo är sevärda. Det är kul att titta på Kubot, för man vet aldrig riktigt vad som kommer från honom. Han blandar högt och lågt kan man säga.

Jag tror fransmännen är för bra och tar sig till final. Frågor på det?

21:00 Thiem-Zverev 1,76-2,20 Bethard

Ja, jag brukar ju hålla mig till ärlighet. Jag är helt med på hur fantastiskt bra de här spelarna är. De är bland den absoluta toppen i världen. Konstigt vore väl annars. De är kvar bland de fyra sista, bästa, av säsongen. Men jag tycker de är för jävla tråkiga att titta på.

Thiem kan jag inte förklara varför. Han verkar vara en riktig helyllekille som är omöjlig att ha något emot. Hans spel är inte så tråkigt. Han är offensiv med ett grymt riv i forehanden, ett av världens bästa slag. Men det är något. Jag gillar honom inte. Jag ogillar honom inte heller. Och där har vi kanske problemet. Han engagerar inte. Jag bryr mig inte om honom. Jag tycker han är tråkig.

Zverev, honom ogillar jag i alla fall. Mer och mer faktiskt. Jag har väldigt svårt för hans sätt att spela teater, dels på banan där han hela tiden söker lägen att framställa det som att han gjort något fantastiskt för att få publikens kärlek men även när man hör honom prata. Jag tycker det i allmänhet känns väldigt fabricerat och väldigt lite som en riktig person.

Med det sagt, stor match givetvis och vi ska plocka fram en finalist i slutspelet. Det blir kul.

Thiem favorit på oddsen just nu och det måste han väl vara antar jag på att han slagit Federer och Djokovic under veckan. Förlusten mot Berrettini ska man helt bortse från. Han kämpade inte där. 5-2 Thiem i inbördes möten också. Det betyder en del, men det är samtidigt viktigt att notera att hela fem av matcherna är på grus. 1-1 står det på hardcourt. Thiem har också totalt sett i år varit bättre än Zverev, det är det inget snack om.

Sen tycker jag det finns grejer som talar för Zverev också.

Som att han i grund och botten i mitt tycke fortfarande måste ses som en bättre spelare än Thiem på hardcourt. Och jag tror heller inte man ska underskatta vikten av att han vann slutspelet förra året. Han vet hur det är och kommer inte avskräckas av den stora möjligheten på samma sätt som Thiem. Sen tycker jag också det är lite intressant för utgången att Thiem får precis all press på sig här efter sina fina segrar under veckan. Folk förväntar sig att han bara ska köra på och vara lika bra idag. Jag är inte helt övertygad.

Spelmässigt ska det väl egentligen passa Thiem ganska bra, så länge Zverev inte är smart nog att inse detta och försöka göra något åt det. Det här är typexemplet på match där Zverev skulle tjäna så otroligt mycket på att försöka vara lite mer offensiv och stå lite närmare baslinjen. Men spelar han som han alltid gör, Zverev, då ger han Thiem stora möjligheter att använda sin forehand precis så mycket som han vill och då är han svårtuggad, Thiem.

Zverevs serve är en faktor också. Thiem är inte den bästa returneraren. Zverev servar klart hårdast av spelarna i toppen. Det glömmer man bort ibland. Zverevs serve är extra vass inomhus också då han har rätt högt uppkast och då är inomhus alltid att föredra.

Vidöppet och otroligt jämnt tror jag. Dagsform avgör, eller vad brukar de säga, de där menlösa skribenterna som egentligen aldrig vill säga vad de tycker? Jag kör på den idag i alla fall. Den brukar visst funka bra för dem.