Slutspelet från sämsta sidan

Mycket är fantastiskt med slutspelets format. Men baksidorna är tyvärr så stora att man måste ifrågasätta vad det egentligen är vi håller på med.

Fantastisk match mellan Tsitsipas och Nadal. Tsitsipas gjorde sin tredje raka grymma insats och han såg knappt ut som att han ens var medveten om att matchen inte gällde något för honom. Kanske var han inte det. När han för några veckor sen blev helt klar för slutspelet och blev upplyst om det hade han ingen aning om det. Han sitter nog och tänker på lite annat än tennis på sin fritid. Ska man tro kan skrifter på sociala medier hade det kanske varit vettiga att tänka på tennis, men det där gör man ju som man vill. Bra var han i alla fall, och Nadal gjorde sin bästa match för slutspelet. Han var okej mot Medvedev, nu var han helt okej och han vann till slut otroligt rättvist. Det var nästan bara Tsitsipas mentala förmåga som höll honom kvar nästan hela vägen i avgörande set. Nadal släppte inte till en enda breakboll under matchen, och då spelade Tsitsipas ändå riktigt bra och hade ett konstant perfekt fokus. Det är ganska stabilt det.

Intressant tycker jag att se hur Tsitsipas stod upp i duellerna. Under matchens första halva i alla fall hängde han med hur bra som helst där och hade en imponerande offensiv position utan att missa. Jag blir ärligt talat sällan imponerat av Tsitsipas, jag tycker ofta det är hans motståndare som blir lurade alldeles för lätt av honom. Men det här var imponerande, att kan klarade av att hålla säkerheten i duellerna med Nadal.

Nadal vann matchen och klev upp på två segrar i gruppen, men helt ärligt så kändes det som att det var över redan när han förlorade det första setet igår, för man visste hur det skulle bli på kvällen.

När Nadal vann matchen hade Medvedev inte längre något att spela för under kvällen. Poäng och pengar givetvis, men Medvedev är en spelare som är otroligt beroende av att ha den ultimata viljan. Utan den faller hans besatthet av att vinna och då faller hans spel med den. Jag ska inte säga att han inte försökte och jag kan faktiskt inte klandra honom, men det var inte hans bästa försök han gav det att besegra Zverev. Medvedev har redan pengar så det svämmar över och han vet att det kommer fortsätta rulla på. Två miljoner kronor kunde inte kvitta mer för honom. Och 200 poäng för en spelare som förväntas vara topp-5 i världen hur länge som helst, det är inte heller något som spelar någon roll. Som sagt, man kan inte klandra honom. Det är inte hans fel. Det är det att gruppspelsformatet fungerar ganska dåligt i individuella idrotter.

Det finns inte så mycket att göra åt. Det ska vara gruppspel i slutspelet, jag tycker det. Man ska få se de bästa spelarna flera gånger hur det än går. Men när det blir såhär, att Nadal höjde sig och vann sina två sista matcher, det känns otroligt fel att man inte får se en sån spelare under helgen. Han slog gruppens två bästa spelare, och faller enbart på att han inte var redo i första matchen. Som sagt, jag tycker det känns fel.

Går det att lösa? Jag skulle säga nej. Man skulle givetvis kunna titta på något slags kvartsfinalspel mellan tvåan och trean i grupperna medan ettan går direkt till semi. Jag tror det skulle bli lite bättre, men det är totalt ointressant att ens spekulera i då det är spelarna som bestämmer, och de vill garanterat inte spela en match till sista veckan. De vill nog egentligen inte spela alls om de får välja, vad det verkar. Någon uppvisningsmatch om rådet kunde nog räcka om de bästa spelarna verkligen vågade bestämma till hundra procent. Nu skulle det eventuellt bli svårt att få ihop ekonomin då, men hur som helst, de vill inte spela mer än nödvändigt och därför är det inte aktuellt, även om det som sagt skulle vara lite kittlande. Gruppsegern skulle då betyda något vilket den inte gör nu och man skulle slippa bli av med en spelare som Nadal redan efter gruppspelet. I den andra gruppen hade man förresten fått med Djokovic också i så fall. Jag vet inte hur ni känner, men jag tycker att avslutningen hade varit lite roligare med Nadal och Djokovic än vad den gör utan dem. Båda två åkte dessutom ut på rätt snopna sätt, så de är i min mening värda att få chansen. Nadal som sagt åkte bara på själva systemet, att Medvedev inte kämpade, och Djokovic åkte på slumpen mot Thiem och på en sjukt bra spelande Federer.

Men men, så är det, och semifinalerna blir nu Tsitsipas-Federer och Thiem-Zverev. Det ska vi givetvis försnacka under dagen. Titta tillbaka för det. Och dubbelsemifinalerna också givetvis, där åtminstone tre av de i min mening fyra bästa paren tog sig vidare, så där är nivån lite mer som den ska.