Inför dagens finaler

”Allt slutar här” brukade vara slutspelets slogan fram till för några år sen. Pampigt, dåligt att man tog bort den tycker jag men det ansågs säkert vara omodernt att något slutar. Det är ju inte positivt.

Slutar gör det dock idag. Detta är årets sista atp-matcher. Jag får det till att det sen är sju veckor till nästa gång då Doha startar sjätte januari. Lite senare start på säsongen än vanligt alltså. Atp-cup startar några dagar tidigare, den tredje. Hyfsad smäll för Doha förresten med atp-cup. Doha brukar vara en av årets starkaste atp-turneringar. I princip alla bra spelare som kan ska spela atp-cup så vad som ska bli kvr för Doha, det vet jag faktiskt inte. Turneringarna i Brisbane och Sydney som brukar spelas första veckorna har försvunnit, där spelas istället atp-cup. Turneringen i Indien, numera Pune, har flyttat till efter Australian Open. Lite förändringar i början av nästa säsong alltså men sju veckor dit, det känns lite väl saftigt, det gör det. Som tur är har vi i alla fall Davis Cup nästa vecka som jag tror kan bli riktigt kul. Laguppställningarna ser ruggigt starka ut.

Årets sista atp-matcher var det.

16:30 Herbert/Mahut-Klaasen/Venus 1,44-3,10 Bethard

Herbert/Mahut väldigt väntade finalister. Klaasen/Venus väldigt oväntade finalister.

Klaasen/Venus har faktiskt ännu inte vunnit någon ens halvstor titel tillsammans och rent allmänt, de är inte ett par eller spelare var för sig själv som vinner. De är mycket duktiga, men de vinner sällan. Klaasen har två masterstitlar under sin mycket långa karriär där han oftast varit i toppen. Venus vann Franska Öppna 2017 tillsammans med Harrison, en så stor skräll att man nästan måste dubbelkolla så det verkligen hänt. I övrigt har han aldrig vunnit en stor titel.

Fransoserna lite annat kan man säga. Fyra Grand Slam-titlar tillsammans och sju masterstitlar. Allt det på de fem år de spelat tillsammans, och då har de inte ens alltid spelat tillsammans utan Herbert har ibland stått över dubbeln och ibland har de haft andra partners. Totalt sett har de som jag skrivit några gånger tidigare varit det bästa paret de senaste åren.’

Det ska vara lite klasskillnad här. Klaasen/Venus har skrällt rejält som tagit sig hit. Det är ingen slump att de inte vinner stora turneringar förresten. Jätteduktiga på att vara stabila och inte särskilt ofta förlora tidigt i turneringarna mot svagt motstånd men när de möter riktigt starka par brukar det synas att de inte riktigt har det som krävs.

Alltid små marginaler i dubbel, därmed kan det skrälla trots klasskillnad men klasskillnad är vad det är och jag tror att fransmännen tar sin första slutspelsseger här.

Det börjar bränna på lite med matchstarten här. Jag fyller på med singelfinalen i samma inlägg om en liten stund. Bara att titta tillbaka för det så ligger det här alldeles snart.

19:00 Tsitsipas-Thiem 2,00-1,90 Bethard

Sexa och femma i världen. Thiem får väl fortfarande sägas vara en utpräglad grusspecialist medan Tsitsipas är bäst på hardcourt. Egentligen borde kanske Tsitsipas vara favorit här på så sätt men jag håller med oddsen, Thiem måste faktiskt vara favorit på hur bra han sett ut under veckan.

Bara två av de där inbördes mötena på grus faktiskt. Så Thiem har alltså 3-1 på hardcourt och intressant nog slog han Tsitsipas två gånger på hardcourt redan förra året, alltså innan Thiem höjde sig på underlaget. Tsitsipas var redan en toppspelare då och borde nog egentligen ha slagit Thiem, sett till hur svag Thiem då var på hardcourt.

Jag försöker komma till att jag tror att Tsitsipas kanske har lite svårt för Thiem och det bekräftas också när man väger dem mot varandra.

Thiem är inte en spelare som är särskilt lätt att lura så som Tsitsipas helst vill lura sina motståndare. Thiem störs inte av den typen av variation. Men mest av allt, Tsitsipas är liksom inte en av de bästa rent spelmässigt. Han lever oerhört högt på sin mentala förmåga och det är nästan utan undantag den som gett honom hans stora segrar. Är det någon som inte är helt lätt att besegra på det mentala planet så är det Thiem. Tsitsipas kan inte räkna med att Thiem kommer vika ner sig när det vankas viktiga poäng. Han har här snarare en motståndare som kan utmana honom på det området.

Mycket kommer handla om vem som slår först och gör det bäst. Ingen av dem trivs jättebra med att försvara sig. Thiem är dock den som är mindre dålig inom det området, och det kan betyda mycket. Thiem kommer kunna försvara sig mot Tsitsipas attacker. Jag tror att Tsitsipas kommer få det fruktansvärt svårt att stå emot när Thiem börjar mata på med sin forehand.

Helt ärligt inte den final man hade önskat. Federer, Nadal, Djokovic, Medvedev, man hade ju helst sett två av de absolut bästa spelarna göra upp i årets sista match, men samtidigt är det högst rättvist att de här två får mötas just den här veckan. De var bäst i sin respektive grupp och de var bäst i semifinalerna också, så det är en rättvis final, det är bara det att det hade varit en roligare final om de absolut bästa spelarna inte floppat.

Thiem vann sin första masterstital tidigare i år, men han har här chansen att ta sin största titel hittills. Tsitsipas har faktiskt bara vunnit tre 250-turneringar hittills. Hans överlägset största titel hittills om han vinner alltså.