Davis Cup – torsdag

I någon mån börjar man ju komma in i det nu. Synd att de första dagarna skulle förstöras av att man inte berättade förutsättningarna men nu förstår man ju sig på det i alla fall. Sen att man inte behöver berätta vilka som ska spela innan, jag vet inte. Så knasigt är det väl kanske inte. Det är ju så i de flesta sporter. Bara det att vi i tennisen är bortskämda med att ha allt klart i förväg, vilket givetvis är att föredra, men det går ju det här också, även om det gör det lite tråkigare att man inte kan ladda upp för matcherna riktigt.

Jag körde en heldag framför teven igår i alla fall och försökte hänga med i Eurosports eviga flipprande mellan matcherna. Hur man kunde prioritera en Djokovicvöerkörning framför en tajt match med Murray, det kan man fråga sig. Kanske inga genier som sitter och drar i trådarna riktigt.

Murray ja, han står över idag ser jag precis nu. Britterna spelar en avgörande match med start nu klockan 11 mot Kazakstan. Edmund-Kukushkin och Evans-Bublik. Tror det kan vara klokt av Murray att stå över. Han var inte bra och såg inte fräsch ut i slutet mot Grikespoor. Minst möjliga marginal kan man kalla det och när Evans sen förlorade mot Haase visade det sig att den matchen var helt avgörande. Britterna vann med 2-1 och lär därmed inte ha råd med förlust idag mot Kazakstan så vill till att de tar en av de där singlarna så Murray/Skupski sen kan avgöra i dubbeln. Kazakstan tappade också match i sin vinst mot Holland, så de lär inte heller gå vidare vid förlust idag. Med andra ord, vinna eller försvinna.

Tyskland slog Argentina med 3-0 vilket var siffror i överkant kan man säga. Kohlschreiber-Pella var en väldigt jämn match som Kohlschreiber till slut vann. Ganska vakt spel av Pella just nu tycker jag. Han gör i princip ingenting med bollen, inte alls som i somras när han var så bra. Blir nog tufft för honom att försvara sin ranking nästa säsong tror jag. Ingen stoppa pressarna på den kanske i och för sig. Han är givetvis inte så bra som sin ranking. Struff pangade sen bort Schwartzman. Märklig match där Struff var sjukt bra, men i slutet av andra set kändes det som att Schwartzman höll på att ta över hela tiden samtidigt som Struff blev mer och mer nervös. Väldigt bra gjort av Struff att till slut knyta ihop det. Tyskarna därmed vidare vid vinst mot Chile idag. Det kan de i princip inte misslyckas med. Argentina borde vara utslagna i och med att de förlora 0-3 i den här matchen. Det måste nästan krävas 3-0 och 1-2 i matcherna för de tvåor som vill ta sig vidare. Den matchen startar också idag, Tyskland-Chile och med tanke på att Jarry är helt värdelös och Chile inte har något dubbelpar, plus att Garin är mycket sämre än Struff. Det lär inte skrälla där.

Serbien slog Japan med 3-0. Krajinovic krossade Sugita, Djokovic krossade Nishioka, och sen raka set för Tipsarevic/Troicki i dubbeln mot Mclachlan/Uchiyama. Japanerna borde kanske vunnit dubbeln på papperet men även japanernas inställning påverkas kanske lite negativt av att de var garanterat utslagna. Helt avgörande match idag mellan Serbien och Frankrike. Serbien har chansen att gå vidare vid 1-2-förlust skulle jag tro, för Frankrike är det mest troligt bara seger som gäller i och med att Monfils torskade mot Nishioka. Djokovic vinner ju sin, fransmännen har garanterat dubbeln. Tsonga mot Krajinovic blir den helt avgörande matchen där. Monfils står över förresten, Paire möter Djokovic istället. Det möjliggörs av att Paire är högre rankad än Tsonga och därmed får spela förstasingeln. Annars hade Monfils varit tvungen att spela för att de skulle få Tsonga mot Krajinovic.

Det var lite pinsamt på kvällen, Spanien-Kroatien. Spanien har sitt bästa lag på plats och satsar på att vinna. Kroatien ställde upp med en dubbelspelare och en futurespelare på singlarna. Kroaterna var på sina två matcher inte ens nära att vinna en dubbel trots alla sina dubbelspelare i laget. Nej, det där blev inget bra. Spanien vidare där och Ryssland borde också ta sig vidare på sin överkörning av Kroatien och matchvinst i torsken mot Spanien. Skönt i så fall om både Spanien och Ryssland tar sig vidare. Vore orättvist annars.

Australien slog Belgien, 2-1 efter att Australien gett upp dubbeln efter ett gem. Borde inte spela någon roll dock. Belgien kan knappast gå vidare ändå i och med att de torskade dubbeln mot Colombia. 2-1 och 1-2 ska inte kunna räcka. Kyrgios krossade Darcis och De Minaur krossade Goffin. Goffins form här i slutet av säsongen, inte bra. Lite olyckligt för Australien att De Minaur är högre rankad än Kyrgios och därmed måste spela förstasingeln. Man hade ju kanske hellre haft Kyrgios med sin höga kapacitet på förstasingeln och De Minaur med sin stabilitet på andrasingeln. Vi får se om de kastar in Kyrgios med Peers på dubbeln när det hettar till längre fram. Då kan Australien faktiskt vinna.

USA och Italien gjorde precis det de inte skulle göra. De spelade troligen bort varandra genom att det inte blev 3-0 till någon. Fognini tog revansch på Opelka, US Open var det väl de möttes och Opelka vann i den där matchen då allt gick fel för Fognini. Berrettini hade sen chansen att ge Italien 2-0 och en kanonchans inför dubbeln men han föll mot Fritz. Han har också tappat formen i slutet på säsongen. Querrey/Sock slog sen Bolelli/Fognini i dubbeln men den spelade nog ingen roll. Kanada vidare från gruppen.

Det var det. Idag klockan 11 är det Storbritannien-Kazakstan, Tyskland-Chile och Frankrike-Serbien. Den sista givetvis den mest intressanta och som sagt, den avgörs redan i andrasingeln, första matchen, Tsonga-Krajinovic. Jag tror Tsonga plockar den.

Ikväll klockan 18 drar slutspelet igång. Australien-Kanada. Australiens uppställning var det. De hade givetvis velat ha Kyrgios-Shapovalov och De Minaur-Pospisil. Nu får de tvärtom, att Kyrgios ska stå mot stabiliteten mot Pospisil medan De Minaur måste göra en bra match mot Shapovalov. Kyrgios kämpar i lag och det ska vara en given seger mot Pospisil även om Pospisil varit bra och är obesegrad hittills. Sen tycker jag att De Minaur är lite favorit mot Shapovalov, men det kanske är för att jag gillar honom bättre, vad vet jag. Mycket öppen match. Dubbeln också öppen. Lite nackdel för Kanada kanske att Pospisil och Shapovalov spelat både singel och dubbel hittills och måste det göra här igen. Australien borde kasta in Kyrgios om det krävs och då är han och Peers klara favoriter.

Det var det. Nu kör vi, och hoppas på att detta blir riktigt kul.