Davis Cup – fredag

Hur är det, får man ändra sig eller?

Jag tycker att jag kanske veknade lite igår, men idag känns det liksom som det är dags att bara säga som det är. Det här blev ju skitkul. Sen vidhåller jag, som det var när man gick in i veckan, att man inte hade en aning om hur saker och ting skulle funka, då var det svårt att ta sig till det så det tog några dagar. Men nu efter några långa dagar framför teven, det här är ju faktiskt jäkligt bra.

Full fart hela tiden med gruppspelet och raskades av på bara några dagar. Trelagsgrupper med gruppsegrarna vidare och de bästa tvåorna vidare, bra. Just det där med de två bästa tvåorna gjorde att grupperna levde i mycket större utsträckning än de hade gjort annars. Spännande blev det också. Ryssland kändes givna på att ta sig vidare redan igår morse. De hade de perfekta förutsättningarna med 3-0 i sin ena match och 1-2 i den andra. De blev ensamma på det. Sen blev det faktiskt seträkning mellan alla andra tvåor och Argentina knep det på alla deras jämna förluster. Frankrike och Kazakstan, var med i striden men det blev Argentina.

Grupp A vanns av Serbien efter att Krajinovic slagit Tsonga helt rättvist. Det var helt cementerat att den matchen skulle avgöra och så blev det. Djokovic slog Paire som faktiskt försökte, men han var givetvis inte bra nog, Paire. Fransmännen vann sen dubbeln som var betydelselös. Bra gjort av Krajinovic. Han höll emot otroligt bra i duellerna och returnerade också grymt bra.

Grupp B var redan avgjord, men igår blev det alltså helt klart att Ryssland tog en av platserna till kvartarna. Rättvist. Hade inte känts helt schysst om de åkt ut bara på en mycket knapp torsk mot Spanien.

Grupp C vanns av Tyskland. Det blev dock mycket tajtare än det borde. Struff torskade mot Garin, inte bra. Intressant tiebreak i avgörande set där. Oj vad nervös han blev, Struff. Och rätt imponerande av Garin att kämpa som han gjorde trots att Chile redan var utslagna. Som tack för hans seger kastade Chile sen in ett helt värdelöst dubbelpar och att Krawietz/Mies ändå hade problem säger en del, både om nivån på dubbeln och nivån på dem som par. Att de lyckades sluta året rankade fyra i världen, det är sjukt det. Argentina också vidare från denna grupp alltså. Känns väl inte fel. Det var väldigt tajt mellan dem och Tyskland.

Grupp D var redan färdigspelad. Australien vidare, Belgien gick inte vidare som tvåa.

Grupp E skulle avgöras mellan Storbritannien och Kazakstan. Murray vilade vilket öppnade lite för Kazakstan. Det var nu två ganska öppna singelmatcher, Edmund-Kukushkin och Evans-Bublik. Edmund vann ganska enkelt, vilket han givetvis ska göra men hans nivå i år har ju inte varit mycket att hurra över. Evans hade sen ett rejält grepp om Bublik men Bublik vände och vann i en rätt het match. Det smaskades sönder ett par racketar där. Stökiga pojkar. Sen tycker jag kazakerna gjorde lite fel i dubbeln. Kukushkin är ingen höjdare i dubbel, Bublik har nästan inga meriter alls. De var dessutom lite slitna. De borde gett Golubev/Nedovyesov chansen även om det knappast hade spelat nån roll. Murray/Skupski är ett av världens bästa par och de hade varit för bra för kazakerna oavsett uppställning. Storbritannien vidare, Kazakstan en för svag tvåa.

Grupp F var också klar med Kanada som segrare och USA räckte inte till i kampen om att bli bästa tvåa.

Slutspelet började också igår. Den första kvartsfinalen, Australien-Kanada och Kyrgios nådde där ännu en milstolpe. Han har nu under en och samma säsong sänkt sina lag i två lagmatcher, i princip på egen hand. Han spelade inte sista dagen i Laver Cup, ingen vet varför. Om man spelat hade världslaget vunnit. Och han spelade inte igår, ingen vet varför. Jag har svårt att tro att han var skadad. Han verkar gilla lagspel, Kyrgios, men tyvärr verkar det yttra sig genom att han blir strykrädd när det hettar till och inte vill spela. Lite annorlunda får man säga, men odefinierade, diffusa skador i pressade lägen två gånger om, det är liksom för bra för att vara sant.

Det var det som avgjorde, som sagt. Pospsil, jäklar vad bra han är den här veckan. Jag tror knappt jag sett honom bättre. Hans kombination av att vara både serve- och returspecialist är ovanligt. Mycket ovanligt att en spelare har två stora vapen i just de kategorierna och det måste göra honom hemsk att möta. Sen är han inte särskilt bra i spelet, men det krävs heller inte så mycket av honom när han hela tiden startar poängen så bra. Millman hade ett par setbollar i första set i deras match men om han tagit det setet hade det varit grovt orättvist och jag tror inte han vunnit matchen ändå. Pospisil var så mycket bättre.

Sen fick vi se en riktigt fin match mellan De Minaur och Shapovalov. Shapovalov var bättre i första. Han attackerade helt enkelt sönder De Minaur. Men sen fick han en dipp och från breaket för De Minaur i början av andra vann Shapovalov knappt boll i De Minaurs serve. De Minaur klarade av att hålla trycket så Shapovalov behövde chansa i sina attacker och han klarade det till slut inte i egen serve heller, Shapovalov. Kanske att han blev lite het och ville för mycket.

Helt avgörande dubbelmatch, och Kanada var helt överlägsna. Pospisil, ni vet, kombinationen serve och retur. Det blir ganska bra i dubbel det. Han har inte satsat på dubbel på många år men han har vunnit Wimbledon tidigare. Med Sock i och för sig. Med Sock kan vem som helst vinna vad som helst i stort sett. Om de skulle spela dubbel tillsammans nu skulle de nog vara så nära oslagbara som ett dubbelpar kan bli. Inte osannolikt att vi får se dem tillsammans på ålderns höst skulle jag säga. Båda två mycket skadebenägna och när de ger upp singelspelet borde de väl kunna slå sina påsar ihop. Ganska nära varandra i ålder också. Shapovalov kompletterade helt okej igår men det var Pospisil som ägde dubbeln. Peers darrade lite, Thompson var inte tillräckligt bra, Kanada vann otroligt rättvist.

Så Kanada är i semifinal, och en välkommen vilodag där. Shapovalov och Pospisil har spelat alla singlar och alla dubblar hittills. Hårda bud.

De tre andra kvartarna spelas idag.

10:30 Serbien-Ryssland

Serbernas matcher blir lite speciella då de i princip startar på 1-0 i och med Djokovic. Han har ju torskat mot Khachanov förr i och för sig men knappast nu när Khachanov inte är som bäst, och Djokovic är faktiskt i helt okej form skulle jag säga. Dubbeln här ska ryssarna ha. De är rätt bra i dubbel, Khachanov/Rublev och även om Tipsarevic/Troicki gjort det bra hittills, ryssarna rejäla favoriter där. Och så blir det den första singeln som avgör, troligen. Rublev känns som ett litet snäpp bättre än Krajinovic. Eller ja, ganska klart snäpp bättre skulle jag säga. Han ska vinna. Serberna har en given match och har skrällchans i två. Svårvärderat vem som är favorit skulle jag säga.

17:30 Spanien-Argentina

Man har tidigarelagt matcherna en halvtimme idag. Kanske inte helt fel. Det har slutat lite väl sent kanske även om jag personligen inte har något emot det. Det enda jag haft något emot är att pausen mellan andra singeln och dubbeln varit för lång. Om man nu vill använda sin förstaspelare i dubbeln också borde man få betala för det med att han inte får vila så mycket. Blir ytterligare en taktisk parameter att hålla reda på.

Kan inte riktigt se hur Argentina ska ha en chans här faktiskt. Schwartzman rör knappast Nadal, Pella har sett rätt knackig ut så Bautista ska slå honom ganska enkelt. Spanien också rejäla favoriter i dubbeln. Nej, det krävs nog att Nadal inte spelar för att Argentina ska ha en chans.

17:30 Storbritannien-Tyskland

Jag tror ju att Murray bara vilade igår och att han spelar idag. Kan vara värt mycket det för det känns som att han slår Struff. Sen troligen Edmund för britterna så Evans har två torsk hittills. Edmund-Kohlschreiber, öppen match men jag hade tagit Edmund. Dubbeln den helt 50/50, Murray/Skupski-Krawietz/Mies. Klar fördel Storbritannien på singlarna om Murray spelar och det gör dem till favoriter.

Kanada lockar lite faktiskt. Redan klara för semi och med tanke på deras starka dubbelpar är de farliga. Matchen mellan Ryssland och Serbien är viktig för deras chanser dock. Serbien passar dem riktigt dåligt då Shapovalov inte har någon chans mot Djokovic och Pospisil inte är favorit mot Krajinovic. Risken är att de där inte får någon utdelning på att de är överlägsna i dubbeln. Mot Ryssland däremot, Shapovalov jättechans mot Khachanov, Pospisil klar skrällchans mot Rublev och sen en dubbel där jag hade tagit Kanada som favorit. Sen luktar det så klart Spanien i en eventuell final och den är tuff, men jag hade nog ändå spelat Kanada som landet ligger just nu. Det känns chansartat att lita på att Nadal kommer hålla för spel hela vägen och utan honom är Spanien utsatta med Carreno Busta som reserv.