Inför årets sista tävlingsdag

Det låter ju lite deppigt det där i rubriken. Vi har kämpat på i 11 månader och idag tar det slut. Säsongen 2020 sätter faktiskt igång några dagar efter nyår till och med så jag kan inte lura någon att det bara är en månad kvar. Däremot börjar träningsmatcherna tidigare än vanligt vad det verkar. Uppvisningsturneringen i Abu Dhabi som brukar vara smygstarten på säsongen spelas i år 19-21 december. Därmed blir det i och för sig ingen smygsäsongsstart riktigt, utan snarare mest uppvisning. Man får säga att startfältet ser okej ut dock. Nadal, Djokovic, Medvedev, Tsitsipas, och så ska det visst vara damtennis också. Verkar lite luddigt. Hade ju varit lite småkul att se Nadal mot Sharapova, men så blir det ju kanske inte.

Hur som helst, idag final i Davis Cup, och här har vi vad vi ska passa på att titta på innan ökenvandringen börjar.

16:00 Spanien-Kanada

Känns som en väldigt rättvis final. Satt hårt åt för båda två igår i och för sig. Tajta dubbelmatcher fick avgöra men sett över hela veckan har det här varit de bästa lagen. De hade kunnat ryka båda två, det har ett par gånger om avgjorts i jämna dubbelmatcher men dubblarna är onekligen också en del av spelet.

Bautista verkar ha klivit av för den här veckan. Hans pappa dog för ett par dagar sen och det var därför han saknades redan mot Argentina. Spaniens tvåa har två raka torsk sen dess, så det har verkligen påverkat dem, även sportsligt. Med Bautista i laget här hade det varit i princip klart men nu blir det istället öppet, även om det väl inte kunde vara något sämre som låg bakom det.

Vi får se om de väljer Carreno Busta eller Lopez. Jag skulle bli förvånad om de inte tog Carreno Busta. Han är trots allt mycket bättre, och Pospisil borde passa Lopez riktigt risigt. Lopez har visserligen 2-0 i inbördes där, men 2011 och 2015. Betyder kanske inte så mycket. Carreno Busta borde det bli och även om Pospisil överraskat sjukt mycket, Carreno Busta är favorit där.

Sen Nadal mot Shapovalov och där och det känns ju svårt att se framför sig hur Nadal förlorar mot Shapovalov på hemmaplan när han eventuellt har chansen att vinna Davis Cup. Lite varning ändå, vi minns matchen i Kanada för ett par år sen där en nyfödd Shapovalov slog Nadal och jag tycker att Shapovalovs spelstil känns lite halvbökig för Nadal. Han har utan tvekan offensiven för att kunna komma igenom Nadal och till skillnad mot de flesta andra har han det helt naturligt. Hans vanliga spel är nästan perfekt om man ska försöka slå Nadal. Bra på att slå på höga bollar också, Shapovalov. Sen ska Nadal förstås vara alldeles för mycket bättre, men lite varning tycker jag på spelstilarna.

Dubbeln, öppen. Spanien har valt Nadal två gånger i rad med olika partners och han lär nog spela igen. Kanadas par med Pospisil och Shapovalov har känts som veckans bästa. Om Kanada kan pressa in lagmatchen i en avgörande dubbel är det plötsligt vidöppet.

reservation för laguppställningarna givetvis. Nadal håller normalt sett absolut inte för så här hårt matchande. Vi får se om han har en dag till i sig.