Slutet gott allting gott

Det blev väl ett rätt lämpligt avslut på säsongen det där. Årets bästa spelare avslutade med att vinna den sista matchen.

Han kommer vara ett hot nästa säsong, Shapovalov. Om han inte faller ner i en svacka igen då. Men det känns som att det där spelet kommer bringa problem för de bästa emellanåt. Hans offensiv är skarp, kan man säga. Sen skulle jag inte påstå att han riktigt behärskar att spela så svårt som han spelar. Det blir för vilt, för osäkert, för att han ska kunnat vara lika bra som de bästa rent allmänt, men det är skarpt, giftigt, sevärt, och ett hot för i princip alla. Bra att ha såna här spelare som Shapovalov. Som inte slår de bästa, men som heller inte nöjer sig med att de ska få styra och ställa som de vill.

Han var nära att vinna andra set, men jag skulle inte säga att han var nära att vinna matchen, Shapovalov. Det skulle nog ändå mycket till för att Nadal inte skulle vunnit skiljesetet om det nu blivit ett sådant.

Han var hyfsat uppumpad, Nadal. Det var nog rätt bra drag därinne på slutet kan man säga. I grenen att elda upp en hemmapublik finns det inte jättemånga som utmanar Nadal kan man säga.

Innan dess var det Bautista mot Felix, inte helt tippat att det skulle bli den matchen. Bautista hade ju inte lämnat truppen, men att han skulle spela finalen, jag kunde inte tänka mig det, men det gjorde han. Att Felix skulle spela var ännu mer otippat. Han var tydligen i för dåligt skick för att ta en singel eller en dubbel någon gång tidigare under veckan, men till finalen var han plötsligt bra nog. Mycket märkligt skulle jag säga och Pospisil som varit så otroligt bra under hela veckan kan ju inte vara nöjd. Jag vet inte om det kan tänkas ha varit något fel på honom och att Felix därmed var tvungen att spela. Det känns nästan lite som att det måste varit så, för även om Felix givetvis är bättre än Pospisil, nej det kändes märkligt det där. Han var helt okej, Felix, men han är inte lika bra som Bautista och under den andra halvan av säsongen har han egentligen inte varit bra, Felix så det hade varit en stor skräll om han vann. I första var han nära, i andra var han absolut inte nära. Bautista var bättre och vilken grej för honom att efter sin vecka gå in och i praktiken avgöra finalen, lite mäktigt faktiskt. Helt avslappnad kunde han inte vara heller. Om han förlorat hade det varit en vidöppen dubbel som fått avgöra så som sagt, starkt gjort.

Spanien vinnare. De var stor favorit inför veckan och de levererade. Lite på väg ut ett par gånger, men konstigt vore annars med det här formatet där det så lätt kan bli en avgörande dubbel. De var det enda lag som hade kombinationen av en riktig topp som etta men ändå en toppspelare som tvåa. Ryssland hade kunnat ha det om Medvedev spelat. Schweiz hade varit farliga om de varit med, men lika bra som Spanien hade de ändå inte varit. Djokovic hade lite för svaga kompisar med sig. Några lag hade kunnat skrälla mot Spanien men i det här formatet skulle spanjorerna nog vara favoriter oavsett motstånd och ja, de levererade helt enkelt.

Det började katastrofalt, och tydligen är det inte bara jag som stört mig på att det varit lite dåligt med information och lite oproffsigt skött. Det har varit lite av ett allmänt samtalsämne vad det verkar och konstigt vore det väl annars. Man är van vid att det är professionella människor som arrangerar stora evenemang men så var det inte riktigt i det här fallet. Kul blev det ändå när man accepterat allt det dåliga. Det fanns många bra saker tycker jag. Att spela intensivt lagspel på det här sättet funkade hur bra som helst, positivt inför atp-cup i januari. Spelarna brydde sig verkligen och det blev en hel del spännande matcher.

Davis Cup har varit en orättvis turnering i många år. Förhoppningen var att det skulle bli mindre orättvist när man gör det på det här sättet och så blev det men hela vägen fram når man ju inte riktigt när man spelar i Madrid även nästa år. Det är nog inte så jättemånga gånger som fotbolls-VM spelats i samma land två gånger i rad så att säga. Tycker det känns otroligt knepigt. Det borde vara en självklarhet att flytta runt det men nu är det spanjorer som köpt det och då blir det så. Märkligt bara det, att någon köpt Davis Cup. Samma sak där. Det vore ju lite otippat och fotbolls-VM skulle säljas till en privat aktör. Tyvärr är inte tennis en stor sport inom alla aspekter. Ibland är vi faktiskt en liten pajassport och i ett sånt här fall är det omöjligt att inte till viss del känns så.

Så säger vi. Nu är uppehållet igång. Vi ska härda ut. Och framför allt, jag ska skriva om sånt jag annars aldrig hinner skriva om. Det blir kul det också.