5-5-5

Det börjar ju faktiskt bli riktigt intressant att jämföra de tre största i olika kategorier. För det börjar bli snuskigt jämnt på nästan alla håll. Om man gör någon slags totalt rekordsammanfattning är det fortfarande Federer som ligger först, men det blir nog snart en ketchupflaska så att säga där de flesta av hans rekord försvinner på samma gång.

Nadal slutade i år säsongen som världsetta. Har ni koll på hur det sett ut de senaste åren?

Sen 2004 är det de tre stora som varit världsetta vid årets slut, bortsett från 2016 då alla var skadade och/eller värdelösa. Helt otroligt verkligen. I 16 år har de hållit alla andra borta. Utom Murray då, men han kunde väl få den där efter lång och trogen tjänst så att säga, men bäst var han aldrig.

Federer fem, Djokovic fem, och nu Nadal fem. Jämnt som sagt. Och intressant i sammanhanget att Nadal varit mycket mindre världsetta än de andra två, men han har ändå lika många år då han lyckats vara bäst vid årets slut. Nadal har 200 veckor som världsetta, Djokovic har 275 och Federer har 310. Det skiljer alltså 1,5 år respektive två år. Men Nadal ändå lika många vid årets slut. Lite märkligt.

Vem är egentligen favorit till att ta det 2020? Den är inte helt lätt alltså. Det är väl Djokovic, med ett rätt rejält väl i det hela. Han har inte sett superpeppad ut i mastersturneringarna på senare tid och utan masterstitlar är man inte världsetta. Kanske är det Nadal med alla sina gruspoäng som är favorit. Jag vet inte.

Oavsett vilket, 2020 blir inte en ointressant säsong, så mycket kan vi vara överens om.

Nu dags att börja skruva upp mikrofonen inför dagens Hawkeye. Missa inte chansen att påverka innehållet i avsnittet, hawkeye@bethard.com för frågor och förslag.