82, Marco Cecchinato

82, (71) Marco Cecchinato

Upp som en sol och precis när man började tycka att jo, han är nog så bra, totalt ner som en pannkaka. Cecchinatos säsong var med två undantag en total katastrof. Han var i semi i Doha årets första vecka efter en helt sjuk lottning där han knappt behövde möta någon. Han slog Stakhovsky och Lajovic för att nå semi. Walkover mot Pella också. Det är en okej lottning. Sen vann han i Buenos Aires också, precis i början av den sydamerikanska grussäsongen. Då förväntade man sig det från honom, att han skulle gå bra och vinna mindre atp-turneringar. Men sen blev det inte mycket mer. Eller ja, han började faktiskt grussäsongen i Europa bra också. Tredje rundan i Monte Carlo och semi i Munchen. Det var sen misären började. Från Madrid och till slutet av säsongen vann han två matcher på atp-touren, torskade 17. Det är en lite jobbig avslutning på året det.

Med andra ord, han försvarar alla sina poäng under kommande säsongs första halva. Nästan alla under den första tredjedelen av säsongen. Han kommer inte ens vara bland de 200 bästa på rankingen i sommar om han inte hittar sitt spel igen.

Ändå har jag honom med på min topp-100?

Jag kan ju inte tro att det kan vara så illa. Jag ser honom fortfarande mer som den spelare som var rankad topp-20 i början av säsongen än den som kan vara 200 nu i sommar. Eller rättare sagt, han är något mittemellan. han var rankad på plats 16 i februari. Så bra har han aldrig varit, kommer aldrig bli. Men en atp-spelare ska han vara. Allt annat är fel.

Bra serve för att vara grusspelare. Ganska tunga grundslag. Inte ovillig att försvara sig. För sig mycket bra på gruset. Sen är han usel på alla andra underlag än grus, men det funkar att bara vara bra på grus. Det ska funka. Och om Cecchinato skulle behöva gå ner och börja om på challengertouren kommer han ganska snabbt vara helt överlägsen där.