80, Vasek Pospisil

80, (150) Vasek Pospisil

Det var en rejäl spurt det där av Pospisil. Han spelade bra under hösten och i Davis Cup årets sista vecka var han väl egentligen bättre än någonsin. Han har varit högt rankad förut. 25:a som bäst för fem år sen, men så bra har han aldrig varit i närheten av att vara. Rent spelmässigt var nog spelet i Davis Cup det bästa jag sett honom spela.

Intressant sammansättning av hans styrkor skulle jag säga. Mig veterligen finns det ingen som har så skarpa spetsar inom just dessa områden. Han har en riktigt bra serve. Och han har grymt bra returer. Det brukar verkligen nästan alltid vara tvärtom. Förklaringen är nog rätt enkel. Om man i unga år har en bra serve som sen följer med en genom hela karriären behöver man inte ha så bra returer. Och om det är tvärtom, om man har en svag serve, tvingas man jobba upp ett bra returspel. Pospisil som sagt ett undantag. Dubbelspelare kan givetvis ha både bra serve och bra returer men det är faktiskt lite lika där. Antingen har man styrkan inom serve eller retur. Pospisil har lika mycket styrka i båda.

I spelet är han inget speciellt. Han har någorlunda okej grundslag och gillar att gå framåt. Men det är serven och returerna, det är där han ska vinna sina matcher.

Enormt mycket skadad och borta de senaste åren. Jag hörde honom i en intervju under Davis Cup säga att han ”aldrig varit skadad förut”. Undrar vad han menade med det. Kanske menade att han aldrig blivit opererad eller något sånt. För han har varit borta massor i flera år. Starkt då att komma tillbaka och vara bättre än någonsin efter ett långt uppehåll.

Ingen höjdare vid sidan av banan. Hans idéer om att han och alla andra oduglingar på atp-touren ska få i princip lika mycket pengar som de som är bra, det är idioti. Han lär nog inte lyckas med att driva igenom det där riktigt. Däremot, att vinna en massa pengar på att spela tennis ändå, det ska han kunna göra i några år till för i slutet av säsongen var det som sagt riktigt bra.