Missa inte årets händelse!

Vad sjukt det är egentligen. Tennis är ingen lagidrott, även om man allt som oftast också ser hur bra tennis passar för spel i lag. Davis Cup har genom åren haft extremt hög status och Laver Cup börjar sätta sig som mer och mer av en höjdpunkt under året.

Många idrotter i Sverige. Många mindre idrotter ska jag säga, som tennis trots allt också är. Har det tufft att suga åt sig intresse kring sina högsta serier. Men ingen, verkligen ingen, lyckas sämre än vad tennisen gör och jag kan inte annat än tycka att det är så otroligt sorgligt.

Vet ens ni, som garanterat tillhör landets mest tennisintresserade personer, att det spelas SM-final i tennis den här helgen. Jag gör det ju, eftersom jag sitter och skriver det här, men jag tror som sagt att ganska gå ens har koll på det.

Varför är det då så här?

Den främsta orsaken är väl att man inte ens försöker. Av allt som kommuniceras ut från Svenska tennisförbundets håll, de som är arrangör av Elitserien, är att serien är en bra möjlighet för spelarna att få träna och spela lite matcher mot varandra. Jag vet inte, men ta vilken annan idrott som helst, stor eller liten, finns det någon annanstans där man har fokus på att spelarna ska få spela och ha lite roligt med varandra? Kanske inte riktigt nej. Sen finns det fler saker. Det kan inte finnas någon annan ens halvstor idrott i Sverige där man inte gått in och styrt upp en gemensam livesändning av matcherna i Elitserien. Det är numera så enkelt att alla har sett till att fixa det. Tennisen? Här är det så att klubbarna ibland sätter igång någon slags övervakningskamera som de har på sina matcher så man kan se en dimmig bild via Facebook, oftast från en vinkel som gör det omöjligt att se vad som händer.

Tråkigt, tragiskt, allt sånt, men det har varit så här i alla år och så länge tennisförbundet är lika uselt som det är så blir det givetvis ingen som helst förbättring. Det är bara att acceptera att det är som det är och om man bryr sig om det mer än vad jag gör kan man egentligen inte klaga särskilt mycket. För det skulle vara ganska enkelt att ta med sig några kompisar till ett årsmöte och se till att rösta bort ordföranden och styrelsen för att själv ta över och sen byta ut alla personer som jobbar på tennisförbundets kansli. Det kan låta lite anarkistiskt men jag skulle säga att oavsett vem och vilka man skulle ersätta de styrande personerna med så skulle det vara ett stort kliv framåt.

Det är inte sådär superenkelt att ens hitta någon information inför finalen men söndag klockan 13 verkar det vara som gäller. Fair Play från Malmö har hemmaplan vilket är bra. De är den enda tennisklubben i Sverige som har en elitverksamhet på någon slags vettig nivå och de lyckas även ibland ha lite publik på sina matcher medan de flesta andra klubbarna i Elitserien inte ens har någon möjlighet för publik att se matcherna på sina anläggningar. UTK, som kommer från min stad Uppsala, flyttade exempelvis sina matcher i årets elitserie med kort varsel och spelade någon match på lunchtid en vardag då de inte hade lyckats boka banorna för sin elitseriematch vad det verkade. Det är ju kanske inte så imponerande ändå.

Fair Play mot GLTK i alla fall. Och Fair Play lär vinna som vanligt, vilket också så klart är helt rätt. De är det enda laget som förtjänar att vinna något.

Vilka spelare lagen kommer till start med, det vet man inte. De byter lite hur som helst och det finns inga direkta regler. Vissa år har lagen som är i final kastat in helt nya spelare där som de i allmänhet inte använt tidigare under seriespelet. Men Fair Play vinner nog, även om det inte spelar någon roll. Att bry sig om vilka som vinner Elitserien i tennis vore lite som att bry sig om vilka som vinner den lokala korpenserien, det är den nivån, ungefär.