76, Mikael Ymer

76, (74) Mikael Ymer

En svensk på topp-100 på atp-rankingen och på min ranking. Rätt välkommet, eller hur?

Otroligt fin säsong för Ymer men det var väl inget konstigt med det. Egentligen hans första fulla säsong utan skador som senior och att resultaten då skulle komma, som sagt, ingen skräll.

Hur bra kan det bli då?

Jag tror han har en rejäl möjlighet att fortsätta förbättra sig. Jag återkommer till det där. Han har tappat några år av utveckling för att han varit så mycket skadad och även om han är väldigt ung fortfarande, 21 år gammal, så ligger han kanske till och med lite efter de jämnåriga i utvecklingen då han varit borta så mycket.

Han är en lite bättre forehand från att vara topp-50 skulle jag säga.

Forehanden är inte särskilt bra tekniskt och det syns att han inte är helt bekväm med slaget. Tekniken i forehanden är inte i närheten av att vara lika naturlig teknisk som backhanden är. Han har inte riktigt fått ordning på forehanden ännu men jag tror att det kan hända. Just för att det inte känns som att han inte hittat rätt ännu. Jag tror han hela tiden söker efter att hitta rätt och med tanke på hur talangfull han är, varför inte. Är det något slag som är fullt möjligt att utveckla så är det forehanden som generellt sett är det enklaste slaget.

En fördel för Ymer är att han är lika bra på alla underlag i stort sett. Jämför man med Ruud som jag placerade precis bakom honom på rankingen så har Ruud egentligen bara chansen att plocka poäng i grusturneringarna. Ymer har chansen i alla turneringar han spelar och när det gäller poängsamlande är det en superfördel.

Vi får se. Han har ännu spelat ganska lite på atp-touren. Det han spelat tycker jag indikerar att han kommer klara övergången hur bra som helst, men kanske lite frågetecken fortfarande. Han är ganska defensiv och när spelarna blir lite bättre skulle det kunna bli problem för honom att hålla emot men jag är inte särskilt orolig. Han kommer etablera sig på atp-touren och jag blir absolut inte förvånad om han nosar på topp-50 under andra halvan av nästa säsong.