73, Pierre-Hugues Herbert

73, (65) Pierre-Hugues Herbert

Märkligt. Han hade ju slagit igenom och blivit en stadig topp-50 spelare. han var till och med topp-40 i början av den här säsongen. Han hade pausat sin dubbelsatsning lite för att maximera sina möjligheter i singel, spelet fungerade, allt såg bra ut. Och så blev han bara dålig. Sen Wimbledon avslutade han med att vinna en match på sina sista tio turneringar. Det är inte så bra. Och helt otroligt att det kan gå så uselt för en spelare som har en sån spets i sitt spel som Herbert har.

Han har 300 poäng att försvara precis i början av nästa säsong. Det kommer han nog inte klara så han kommer faktiskt vara precis på gränsen till att vara topp-100 på atp-rankingen i mars någonting. Det ska inte kunna hända. Han är så otroligt mycket för bra för det.

Hans problem är väl någonstans att han är för dålig i spelet. Det kan låta lite lätt alarmerande och det är det ju också men jag tycker att han ska kunna komma runt det. Han har en jättebra serve. Han är en av världens absolut bästa returnerare. Han har volleyspelet för att kunna söka nätet mycket mer än han gör. Han är absolut inte dum på något sätt. Problemet är nog egentligen att han när det börjar gå emot blir för försiktig och börjar hamna för mycket i långa dueller där han inte är särskilt bra. När han har självförtroende vågar han gå på returerna, han vågar vara aggressiv, han ser till att inte bolla mer än han måste. Då är han bra. När han fastnar vid baslinjen är han inte särskilt bra. Då är de allra flesta på atp-touren bättre än honom.

Det här är en sån där spelare man skulle vilja coacha lite. Han har så otroligt bra delar i sitt spel, men han använder dem inte riktigt.

Ett intressant exempel på det, om det är han eller Mahut som är världens bästa dubbelspelare kan diskuteras. Troligen är det Mahut tätt före Herbert. Överlägset bäst i världen är de dock som par. Varför är han så bra i dubbel när han inte spelar bra i singel då? De var totalt överlägsna i slutet av den här säsongen. Jo, för att i dubbel kan han inte låta bli att använda sina styrkor. Han måste använda serven, han måste trycka till returerna, han måste vara offensiv. I dubbel kan han inte förstöra för sig själv, och därför går det bra där, även när avslutningen av säsongen i singel var fullständigt hemsk.

Jag tycker han ska vara topp-50, men nästa säsong blir tuff för honom med tanke på att han försvarar alla sina poäng fram till Wimbledon.