71, Pablo Andujar

71, (64) Pablo Andujar

Jag känner instinktivt att jag borde ha skjutsat ner honom mer på min ranking jämfört med atp-rankingen. Jag tycker ju inte att han är så fasligt bra.

Men det fanns en sak med honom 2019 som imponerade och det var hans höjning på hardcourt.

Det finns grader i helvetet så att säga. Hans 37% vinster på hardcourt i år, jämför men med andra spelare och sådär är det inte bra överhuvudtaget. Jämför man med hans tidigare nivå på hardcourt är det dock fantastiskt. Totalt under karriären ligger han på under 30% vinster på hardcourt, även årets höjning inräknad, och det gör honom till en av de absolut sämsta spelarna på hardcourt senaste 10 åren på atp-touren. En bit ner till botten där vi har Volandri som genom sin karriär vann patetiska 13% av sina matcher på hardcourt, men under 30% är inte bra, och att han lyckades höja sig i år, mycket bra gjort.

Men det är förstås grus som gäller och där rullade det på i somras med kvart i Kitzbuhl, semi i Gstaad final i Marrakesh och precis som alltid några titlar på challengertouren också.

Jag tycker inte att Andujar är särskilt bra och jag har alltid förvånats lite av att han lyckats som han gjort men hans grundslag är lite spetsigare än de är hos många andra grusspecialister och det gör att det ofta blir han som för matcherna vilket han drar maximal nytta av.

33 år gammal, lite sådär mittemellangammal men även om han är skadad ganska ofta, han är stark fysiskt och ska nog kunna hänga kvar något år till i alla fall.