Fin träningstennis under dagen

Nu börjar det faktiskt rulla igång lite mina vänner. Nästa vecka spelas träningsturneringen i Abu Dhabi som brukar vara den som sparkar igång säsongen, men till i år har det tillkommit ett event.

Redan idag är det dags för de första riktiga träningsmatcherna inför nästa säsong. I Saudiarabien ska de spelas. Lite märkligt kanske. Jag vet inte om jag personligen hade varit så supersugen på att åka dit men man kan ju kanske gissa att spelarna som åker får relativt bra betalt. Och det kommer ju i alla fall märkas om de råkar försvinna. Man får väl försöka hålla sig kvar i turneringen kanske så det åtminstone syns om man inte dyker upp till kommande dags match så folk kan börja leta.

Nejdå, det blir väl inga problem det här. Det är åtta spelare, rak utslagning och därmed final på lördag. Matcherna spelas på samma mobila arena som bygdes för boxningsmatchen i lördags. Vi får väl se om tennisspelarna kommer fylla den. Kanske inte.

3 miljoner dollar ska de spela om förresten, såg jag nu. Man kan väl kalla det smulorna som blev kvar efter boxningen kanske, men man kan också utgå från att de får väldigt bra betalt för att ställa upp.

Ingen Nadal, ingen Federer och ingen Djokovic. Liten skräll egentligen, men Nadal och Djokovic ska spela i Abu Dhabi nästa vecka och man ska väl inte slita ut sig i onödan. Federer, han gör väl något annat. Han spelade ju lite uppvisningar precis i slutet av förra säsongen så rätt logiskt att han vilar lite längre än de andra nu kanske.

Matcherna sänds på Eurosport. Så det här ska vi givetvis titta på.

14:00 Fognini-Isner 2,10-1,74 Bethard

Fognini i en träningsmatch, det känns ju inte helt stabilt, det kan jag inte påstå.

Bara mötts två gånger de här två trots allt år på touren. Och snart nästan fyra år senast. Isner har vunnit båda matcherna, den andra spelades 2012.

Hardcourt här, och det betyder givetvis mycket. Fognini är inte längre oduglig på hardcourt, men han är inte alls samma toppspelare som han ibland är på grus.

Frågan är givetvis hur mycket man ska ta såna här matcher på allvar. Men det känns som att spelarna överlag brukar kämpa, och i det här fallet är det givetvis lite större chans att Isner gör sitt bästa än att Fognini gör det. Passar inte Fognini särskilt bra att möta en servekanon heller. Är det något han inte har så är det stabiliteten i egen serve över en hel match så Isner lär få sina chanser.

Och kanske viktigast av allt, när man kommer tillbaka från ett uppehåll skulle jag ju hellre ha Isners spelstil än Fogninis kan man säga. Han har troligtvis inte glömt hur man servar så att säga.

15:30 Monfils-Wawrinka 2,15-1,71 Bethard

Rätt okej nivå på matcherna får man säga ändå va?

Precis som med Fognini-Isner har de här två mötts märkligt lite genom åren. Eller ja, sex matcher är ju någonting, men det är otroligt många år och borde de inte ha stött på varandra åtminstone en gång vartannat år? Det känns ju så.

Wawrinka är rankad 16 i världen trots sina skadeproblem förra säsongen. Det är rätt bra gjort kan man säga.

Monfils kliver in i nästa säsong rankad på plats 10. Lite beroende just på att spelare som Wawrinka, Del Potro, Nishikori och någon mer kanske varit borta så mycket men ändå, Monfils är en topp-10-spelare nu. Känns lite märkligt.

Borde passa Wawrinka väldigt bra detta, men helt jämnt i de inbördes mötena och Monfils vann senast, i Rotterdam tidigare i år. Då var Wawrinka fortfarande ganska otränad i och för sig, men ändå.

Jag tycker det här borde passa Wawrinka bra. Monfils sätter ingen press på sin motståndare. Wawrinka kommer få sina lägen att trycka till bollen och han borde väl vara sugen på att komma igång bra inför nästa säsong. Jag tror på Wawrinka.

18:00 Medvedev-Struff 1,25-3,95 Bethard

Svårt att arrangera en sån här grej utan någon utfyllnad och man kan väl tänka att Struff kanske inte var högst upp på listan direkt utan att man snarare var tvungen att få in någon på slutet för att fylla ut fältet.

Faktiskt spelat mot varandra i två challengers de här två så fem möten totalt. Struff vann en av de matcherna också, i Mons 2016. Två av matcherna på atp-nivå har varit tresetare i år, men de är flera år tillbaka i tiden och ska kanske inte riktigt räknas när det gäller Medvedev som slagit igenom så stort i år. Den enda matchen som ska räknas är antagligen den i Cincinnati i år. Struff fick tre gem där. Medvedev var ganska bra då, så att säga.

Egentligen tycker jag inte att det här ska passa Struff så särskilt dåligt. Problemet för honom är nog snarare att han är lite för dålig. Men Medvedev är inte den mest offensiva spelaren. Oftast i alla fall. Struff kan panga på ganska bra när han får lite tid på sig. Det blir nog ingen match där Struff får tre gem igen, men givetvis en rejäl knall om Medvedev förlorar.

Visst är det lite viktigt för Medvedev att visa i början av kommande säsong att han är så bra som när han var som bäst i sensomras? Jag tycker det, för fortsätter det gå halvknackigt kommer nog inte kollegorna behålla den där riktiga respekten för honom och då blir det allmänt tuffare.

19:30 Goffin-Pouille 1,63-2,30 Bethard

Det blir hårda bud för Pouille i början av nästa säsong kan man säga. 720 poäng tappar han efter Australian Open och då är han runt plats 60 på rankingen. Det är väl inte det största problemet kanske, eller rättare sagt, det största problemet är följden av det. Då försvinner hans seedningar och helt ärligt var det enda som gav honom poäng under förra säsongen hans seedningar. Han vann hela tiden strömatcher på att han konstant fick svagt motstånd i första omgången.

Samtidigt brukar han kunna vara bra i början av säsongerna, Pouille, och vem vet. Det har hänt mer än en gång att spelare presterat under ungefär samma tid och på samma platser år efter år.

Goffin avslutade förra säsongen svagt. Han borde varit med lite mer i striden om slutspelsplatserna än han till slut var med tanke på hur bra han låg till. Ändå rankad 11, ett kanonläge för honom inför säsongen.

3-1 för Pouille är lite anmärkningsvärt då Goffin ofta är den bättre spelaren. Gamla matcher dock, de möttes senast 2017.

Intressant att se Pouille ändå. Om det finns något där. Om han kan vara lite på gång igen. För annars kommer det som sagt bli riktigt illa för honom kommande säsong jämfört med hur det oftast varit senaste åren.