Så gick säsongens första speldag

Det var ju inte klang och jubel under fredagen i Saudiarabien riktigt.

Svårt ord att skriva, Saudiarabien. Prova själva. De borde byta namn för att underlätta.

Hur många var det och tittade på dagpasset? Och då snackar vi spelare som Fognini, Isner, Wawrinka och Monfils. Om man räknade precis alla som stod eller satt och skrotade runt banan så kanske man kommer upp i tresiffrigt men mer var det inte. Fascinerande egentligen. Mig veterligen har det aldrig spelats någon tennis på hög nivå i Saudiarabien. Ändå är det ingen som går och tittar. De kan inte vara något sportälskande folk direkt om man säger så.

Lite speciellt kanske med träningsmatcher utan publik. Eller uppvisningsmatcher om man så vill. Monfils försökte skoja till det lite emellanåt, men det var som att han glömde att det inte satt någon där och tittade så det fanns liksom ingen som kunde skratta åt honom.

Desto roligare att man använde samma hawkeyesystem som i knatteslutspelet och att det som vanligt fungerade hur bra som helst. Om man inte börjar föra in det här på atp-touren inom kort vore det en stor besvikelse. Det blir sånt otroligt bra flyt i matcherna när man helt och hållet kan plocka bort momentet där spelarna i några minuter ska stå och klaga på domslut och man ska veta att en vanlig hakweyeutmaning ofta tar en minut eller mer, det förstör också flytet i matchen. Det här systemet fungerar och är helt överlägset de mänskliga linjedomarna i kombination med Hawkeye.

Själva spelet igår var väl ärligt talat en besvikelse.

Isner var fruktansvärt dålig mot Fognini. Det blev tiebreak i första set, men det handlade egentligen bara om att Fognini har någon slags tvångstanke att han inte kan göra det lätt för sig. Som igår blir det direkt löjligt när han måste bli tillbaka bruten i slutet på första set. Men bra tiebreak där, och sen lika överlägsen i andra med tillägget att Isner var för dålig för att ta Fogninis utsträckta hand om att släppa in honom i matchen. Jag är tveksam till Isner. Det känns som att det sakta, bit för bit, blir sämre och sämre för honom spelmässigt och jag tror det blir tufft för honom att hålla sig topp-20 kommande säsong. Fognini, det var väl okej, men nivån på matchen var låg.

På tal om låg nivå så var Wawrinka inte bra igår. Inte alls. Nu kämpade han väl i och för sig inte, men en besvikelse för min del. Jag trodde han skulle ha ett helt annat driv. Det var Monfils som ville mycket mer och det är inget bra betyg på sin egen vilja i en träningsmatch.

På kvällen höll sen favoriterna. Medvedev ångade på ordentligt mot Struff och körde helt enkelt över honom. Medvedev var den som såg ut att vara närmast den nivå han ska hålla igår. Bra också av Goffin att krossa Pouille, men kanske mer Pouille som var usel där. Eller snarare, han var inte ett dugg bättre än han var under förra säsongen. Det blir jobbigt för Pouille det här.

Otroligt sällsynt med fyra gånger raka set i en sån här träningsturnering men så blev det igår.