66, Steve Johnson

66, (85) Steve Johnson

Tänk att Johnson blivit en rejäl underpresterare. Han som känts som en överpresterade under ett gäng år tidigare men nu har det blivit nån slags utjämning och att han till och med var utanför de hundra bästa i år en stund, det ska ju liksom inte vara möjligt.

Samtidigt är han en spelare där marginalerna är ganska små.

För hans serve, hur bra är den egentligen? Han har en spelstil som egentligen kräver att serven är det självklara vapnet, men så vansinnigt hård och skarp är den inte. Och sen i spelet, från baslinjen är han ju inte mycket att hurra över, och hans backhand tillhör de svagaste på atp-touren.

Sen kan man vända det också. Om man ska se honom från den lite mer positiva sidan så är han rätt bökig att möta. Han är en ganska destruktiv spelare som varierar bra mellan att enbart förstöra spelet till att attackera mycket skarpt. Hans offensiv är bra. Hans attackslag med forehanden är ofta kloka och bra och han kommer hela tiden fram på rätt bollar. Sen så, ibland biter ju serve bra också, och när den gör det blir det övriga spelet tillräckligt bra för att slå många.

Min värdering av honom är som ni ser mittemellan hans ranking om typ 30 som han hade i flera år och där han ligger nu, utanför de 80 bästa. Topp-50 kan han bli igen, men inte mycket mer än så tror jag. De 30-40 bästa spelarna är numera helt enkelt bättre än honom.

Inte min favorit riktigt. Tycker han verkar vara en allmänt rätt svårgillad person, men från den här säsongen minns vi honom som den enda som på ett vettigt sätt berättade för Kyrgios vilken pajas han är och det under en pågående match. Det ska han verkligen ha beröm för.