Småjobb för Söderling

En kompis till mig har myntat ordet småjobb. Det känns visserligen som ett rätt rejält ord i det svenska språket, men jag har aldrig hört någon annan använda det. Att småjobba innebär att han gör en lista över vad som borde göras under dagen, sen sitter han och tittar på listan fram till att det börjar vankas eftermiddag och dags att gå hem början han justera i listan och flytta över saker till dagen efter. I enstaka fall, om han känner sig riktigt utmattad efter dagens småjobbande, tror jag att han också kan flytta saker så långt som till nästa vecka för att morgondagen inte ska kännas alltför betungande. Någonstans har jag sympati för arbetssättet även om jag snarare föredrar att jobba lite tvärtom, att göra saker och jag är inte övertygad om att detta arbetssätt är det mest effektiva för hans företag heller, men det känns ändå som ett bra sätt att motverka stress.

När jag idag såg att Söderling blivit Davis Cup-kapten för Sverige kom jag att tänka på just småjobb. För ärligt talat, vad gör egentligen en Davis Cup-kapten?

Om man tar Sverige som exempel, vilket i det här fallet känns ganska vettigt, så består väl Söderlings arbetsuppgifter i stort sett av att han frågar bröderna Ymer om de vill spela Davis Cup för Sverige två gånger om året. När de säger ja skriver han upp deras namn på en blankett, skickar in, och sen sitter han på en bänk och tittar på när de spelar landskamp för Sverige två gånger om året.

Jag hårdrar det, men förstår ni vad jag menar? När man ser att folk jublar över att man fått in Söderling på denna post så kan jag liksom inte låta bli att tänka att jaha, och vad spelar det för roll?

Bröderna Ymer har sina egna tränare. Mikael i alla fall. Elias har väl ingen tränare nu, eller? Och även om de inte har någon tränare, det är nog knappast meningen att tennisförbundet och därmed medlemmarna i Sveriges tennisklubbar ska betala för bröderna Ymers tränare. Sen finns det ju andra spelare i landslagsverksamheten också. Man måste fylla ut laget till fem spelare. Men dessa spelare är så pass dåliga att jag kan gissa att Söderling inte kommer lägga nåt större fokus på dem.

Jag vet inte vad jag vill ha sagt med detta. Jag är nog bara mest nyfiken på vad en Davis Cup-kapten gör på dagarna. Det känns ju som att Svenska tennisförbundet betalar Söderling för det här, och det känns lika mycket som att han inte kommer jobba ihjäl sig direkt.

Men med det sagt, ska man ha en Davis Cup-kapten, då är det väl bra att ha Söderling nu när han vill ta sig an det. Och frågan är väl om han inte snart kommer lockas av att ta över en spelare att träna också? Det gick ju bra med Elias Ymer, det finns säkert bra mycket bättre spelare som är sugna på att testa honom och det här indikerar väl att han börjar bli lite uttråkad så, vi kanske får se tränare Söderling någon gång på atp-touren också. Det är i alla fall mitt tips.