Topptennis under dagen i Abu Dhabi

Precis som förra torsdagen, idag kan man se mycket fin tennis igen och jag måste säga att jag har goda förhoppningar på att det den här veckan ska bli lite bättre än i Saudiarabien där det ärligt talat för väldigt sömnigt.

Det brukar inte vara mycket till publik här i Abu Dhabi heller, inte första dagen i alla fall, så mycket till klang och jubel blir det inte, men det känns som att startfältet här är lite mer uppbyggt för att spelarna ska kämpa än det var i Saudiarabien. Det är lite yngre och kanske lite hungrigare spelare med här, kan man hoppas.

Idag kvartsfinaler. Vinnaren i dagens första match möter Djokovic imorgon. Vinnaren i dagens andra match möter Nadal imorgon. Noterbart att Monfils som skulle spelat den första matchen och Medvedev som skulle spelat den andra matchen hoppat av. Man hittade emellertid som synes rätt okej ersättare. Vad gäller Djokovic och Nadal har jag inte sett något om att de skulle vara osäkra till start, så imorgon kan det bli kul.

13:00 Tsitsipas-Rublev 1,46-2,70 Bethard

Faktiskt 2-1 till Rublev i inbördes möten till och med. Han vann i en challenger 2017 också. I övrigt är det knatteslutspelet förra året där Tsitsipas vann 4-3 i skilje och matchen som nog många minns, US Open i år där Rublev var fantastiskt bra, men blev sjukt nervös i slutet och vann mycket knappt till slut, trots att Tsitsipas hade helkroppskramp. En kramp som endast gjorde sig påmind mellan bollarna i och för sig, intressant fenomen det där med kramp inom tennisen. Att det är just mellan bollarna man krampar, ofta, men att det går fina fisken att spela ändå. Tvivlar på att det finns någon läkare som kan förklara det, vilket beror på att det givetvis är fullständigt omöjligt.

Jag kan förstå att Rublev haft lite lätt för Tsitsipas än så länge, för Rublevs förmåga att sätta egen fart på bollen och allmänna pangande, det är inget som Tsitsipas trivs så bra med. Tsitsipas vill kunna styra spelet och flytta på sin motståndare för att hålla honom borta och till slut attackera. Det går inte riktigt mot Rublev för det kan smälla från precis alla hörn.

Sen är han ju väldigt taktisk, Tsitsipas. Så han är garanterat medveten om detta problem, och kommer kanske försöka komma till attack lite snabbare än vanligt för att inte låta Rublev få chansen. Inte det lättaste dock.

På något sätt känns det lite meningslöst att gegga in sig alltför mycket i taktiska detaljer inför såna här matcher, för man vet inte hur mycket allvar de brukar och det spelar egentligen ingen roll vem som vinner. Det man vill är att få se en bra match och det är det jag hoppas på här. Sen vem som vinner och sådär, känns verkligen helt obetydligt i sammanhanget. Men visst ska Rublev ha en bra skrällchans igen, det tycker jag. Om han nu är förberedd för detta. Han blev inkastad ganska sent.

15:00 Khachanov-Chung 1,37-3,05 Bethard

Två spelare som haft det lite bökigt senaste året, men det finns ju grader i helvetet så att säga. Khachanov hade ett riktigt svagt 2019, men är ändå topp-20 med bra marginal på rankingen. Chung har egentligen inte spelat regelbundet sen han gav upp semin i Australian Open för snart två år sen. Det är lite värre det.

Födda 96 de här två, och man ska komma ihåg att för två år sen, då var Chung klart före. Han var då på väg mot att bli topp-10, han hade i princip inte kunnat undvika det efter starten i Australian Open där, medan Khachanov då låg och skvalpade runt 50-strecket på rankingen. Sen minns vi Khachanovs grymma avslutning på det året då han blev topp-10 och med hjälp av sina seedningar lyckades han trots en svag säsong i år hålla en bra ranking. Chung har spelat ibland under dessa två år, men aldrig sammanhängande och han är inte topp-100 på rankingen när denna säsong startar.

Ganska viktiga år som försvunnit för Chung tyvärr. När man precis passerat 20 år, det är då man ska utvecklas som allra mest men det är svårt att utvecklas när man inte spelar. Vi får väl se om han kan få till något i år. Han säger i alla fall själv att kroppen börjar kännas rätt bra och det har den nog sällan gjort de senaste två åren.

Khachanov kliver in i den här säsongen med Fredrik Rosengren som någon slags hjälptränare. Vi får väl se om det kan lyfta honom igen. Jag tror faktiskt det kan passa honom ganska bra. Som jag alltid säger om Rosengren, jag tror verkligen inte han kan lära någon att spela tennis, särskilt inte någon som redan är rätt bra som Khachanov, men ibland är det inte det som behövs och Khachanov kanske behöver just det som Rosengren är bra på att få sina spelare att göra, att sluta gnälla och börja kämpa istället. Det kan bli ett lyft för Khachanov.

Samma sak här, Chung vill nog mest känns lite hur det känns inför säsongen, Khachanov kom in som reserv för Medvedev. Helt omöjligt att veta hur de ligger till, vem som vill vinna mest och så vidare. Vi hoppas på en bra match och det vore kul att se att Chung fortfarande kan spela.