Dags för kanonernas första

Då var det dags mina vänner. Det var en dryg månad sen nu som vi såg världens bästa spelare men idag för vi göra det igen i Abu Dahbi. Det är dags för Nadal och Djokovic, som lär dominera den kommande säsongen också, att begå lite av en säsongspremiär

15:00 Djokovic-Tsitsipas 1,35-3,15 Bethard

Hur viktigt är då detta för Djokovic? Jag skulle säga lite viktigare än vanligt i alla fall. Tycker jag. Sen är frågan hur han tänker.

Jag tänker i alla fall så att något av det viktigaste för en tennisspelare som vill vara bäst i världen är att alla andra vet om det. Han hade visserligen usel konkurrens på den tiden men jag påstår att mycket av Federers sjuka framgångar på 00-talet innan Nadal och Djokovic dök upp berodde på att alla visste att han var bäst, att han var omöjligt, och det fanns långa perioder då motståndarna inte ens försökte slå honom. Djokovic har också haft såna perioder under sin karriär, men är han på väg ur en sån period nu?

Två slams förra säsongen visserligen, mycket bra facit, men i de vanliga turneringarna var det inte så bra som man kan förvänta sig av tidernas bästa spelare. Han förlorade mot Tsitsipas, Federer och Thiem bara från oktober och framåt och tidigare under året förlorade han mot Wawrinka, Medvedev, Thiem, Nadal, Medvedev, Bautista, Kohlschreiber, Bautista. Djokovic ska inte förväntas vara felfri, han måste kunna förlora, särskilt mot de bästa i världen som de flesta torskarna där är, men två gånger mot Bautista, en mot Kohlschreiber och en mot en Wawrinka som inte var sig själv riktigt förra säsongen. Det här är inte bra nog om man vill förefalla vara omöjlig.

Om Djokovic vill börja få saker gratis igen på att motståndarna ser honom som oslagbar måste han ha en period där han inte förlorar mot sämre spelare, och det betyder ju i så fall att han inte förlorar alls.

Träningsmatch, resultatet spelar ingen roll. Förutom då när det gäller styrkeförhållandet mellan spelarna. Om Djokovic stämmer i bäcken och krossar Tsitsipas idag, då kommer Tsitsipas känna sig rätt liten när de eventuellt får mötas i Australian Open. Om Tsitsipas vinner, efter att också ha vunnit slutspelet nyligen, ja då börjar ju han fundera på om han kanske till och med är bäst nu.

Hoppas de kämpar, för då kan det bli riktigt kul.

17:00 Nadal-Khachanov 1,28-3,65 Bethard

Visst minns man matchen i US Open förra året när Nadal visserligen vann med 3-1, men Khachanov borde fått 2-0 och borde nog också ha vunnit matchen. Det skulle ju kunna tala för att Khachanov har lite halvlätt för Nadal men det är inte riktigt sanningen när man tittar på statistiken. De andra sex matcherna de spelat, alla de senaste åren, har Nadal vunnit i raka set.

Khachanovs problem i den här matchupen är väl att hans vapen inte är skarpa nog för att störa Nadal. Hans största vapen är serven, men den är inte bra nog för att Nadal inte ska hinna loppa in returerna i spel. Khachanov pangar sen på bra från baslinjen, men inte tillräckligt bra för att slå igenom Nadal och han är långt ifrån tillräckligt säker för att kunna stå och bolla med Nadal.

Nadal brukar vara riktigt dålig i såna här sammanhang, särskilt såhär i säsongens första match. Det talar emot honom. Han går heller aldrig riktigt för fullt i träningsmatcher. Men i övrigt är det inte mycket som talar för Khachanov idag inte.