Finaldag i Abu Dhabi

Det har varit lite dålig action här senaste dagarna men det är egentligen snarare tvärtom. Med tanke på det skick jag varit i får det betraktas som lite av en bragd att jag hållit igång med dagliga inlägg om tennisen i Abu Dhabi. Jag kommer nog aldrig förstå varför dagisbakterier är så mycket värre än vanliga, hederliga bakterier. Man kan råka träffa någon som är krasslig och så blir man lite förkyld i någon vecka. Om man råkar få hem någon sjukdom från dagis är det liksom snarare köttätande organismer som äter upp kroppen inifrån som man drabbas av.

Jag ska nog överleva, men det är min bestämda åsikt att det är mycket märkligt det där. Att det inte kan hålla sig till lite vanliga förkylningar på dagisar.

Det är final idag i Abu Bhabi. Nadal mot Tsitsipas. Tsitsipas? Japp, han slog Djokovic. Lite märkligt, och kanske totalt sett inte så rättvist, men ack så imponerande. Imponerande att han nu är så pass bra att han hänger med så pass bra mot de bästa att han nästan alltid får chansen i något av seten att utnyttja sin magiska mentala förmåga när det blir jämnt och så var det igår. Han var knappast värd ett skiljeset, men när han lyckades få in andra i ett tiebreak, Djokovic må vara otroligt stark mentalt, men han är ändå inte ens nära Tsitsipas, och det säger rätt mycket om hur sjukt bra han är på den punkten, Tsitsipas.

Sen föll Djokovic ifrån lite i skilje. Han sket i det, kan man väl säga om man ska vara riktigt klar och tydlig. Han hade kunnat komma tillbaka in i setet ganska enkelt. Det fanns lägen men han brydde sig inte riktigt. Jag förstår honom, och jag får säga att det också på något sätt kändes rätt. Varför skulle han kasta sig in i någon slags kraftmätning med Tsitsipas? Bättre att ta med sig känslan att han var bättre i de två första seten och att han sen förlorade matchen, det var i alla fall på hans egna villkor. Det var han som bestämde att han skulle förlora den.

Sen Nadal, som inte gick för fullt, men som ändå fullständigt demolerade Khachanov. Kanske att siffrorna ljuger lite. Han kunde ha förlorat något mer gem, men det var samtidigt så otroligt tydligt hur mycket som skiljde mellan dem. Det var två spelare på två olika planeter som möttes.

Intressant med Nadal, och jag tycker att den här matchen var ett så bra exempel på hur bra han blivit. Eller ja, han har ju varit bra ett tag så att säga, men han har blivit en så stor, så bred spelare. Han började som en ren försvarsspelare som högst ogärna slog till bollen. Numera är han en ren attackspelare som bara använder sitt försvar om det verkligen behövs för det sliter så mycket på hans kropp. Igår använde han inte sitt försvar överhuvudtaget utan när Khachanov någon enstaka gång fick övertaget, då struntade Nadal ofta i det. Men vad spelar det för roll när det i princip är över så fort Nadal får någon tiondel på sig att slå till bollen. Det är otroligt vad skarp han är. Och när han också lägger på försvaret ovanpå det där, han är en rätt bra spelare då. Sen blir det tydligt att Khachanov trots allt någonstans är medelmåttig. Som jag skrev inför matchen igår. När han möter någon som är så bra som Nadal blir det tydligt att han inte har något som är tillräckligt bra för att stå sig mot de bästa. Men hur skulle man kunna förvänta sig det. Det är inte så många som är lika bra på tennis som Nadal. Det finns en, max.

Matcherna idag då? Här har vi dem.

15:00 Djokovic-Khachanov 1,23-4,90 Bethard

Det är dags att registrera sitt konto här på Bethard förresten inför säsongen. Alltid högst odds på Bethard på tennis, så om man spelar, då ska man spela här. Numera tar det bara några sekunder också att registrera sig med BankID så det är bara att slå till här högst upp på sidan.

Här ska man ju spela Khachanov, eller hur? När man såg Djokovic fullständigt skita i tredje set igår, då känns det ju inte riktigt som att man litar på att han ska kämpa idag.

Passar också Khachanov otroligt mycket bättre det här än att möta Nadal. Här blir bollandet mycket mer på hans nivå på något sätt. Här kan han hänga med och hinna spela sitt spel. Mot Nadal blev han mest bara upprullad, han kunde inte stå emot attackerna.

Men en tredjeprismatch i en träningsturnering? Jag vet inte, det känns kanske inte stekhett. Jag längtar till den riktiga säsongen som nu är mindre än två veckor bort.

17:00 Nadal-Tsitsipas 1,54-2,70 Bethard

Brukar bli rätt fina matcher mellan de här två. Och visst brukar Nadal vara så mycket bättre. Han luras liksom inte in i Tsitsipas lätt destruktiva spel som många andra gör utan han fokuserar på sig själv och mot Tsitsipas är det utan tvekan det smartaste man kan göra. Fyra möten i år, två överkörningar för Nadal, sen den jämna matchen i London nyligen, och så Tsitsipas enda seger, superskrällen i Madrid som måste ses som en av hans absolut största segrar hittills.

I en riktig match hade jag sett Nadal som en otroligt trolig vinnare. Otroligt trolig, konstigt. Väldigt trolig kan vi väl säga då. Det passar Nadal ganska bra, han är mycket bättre, han är en av få som klarar av att stå upp mot Tsitsipas om det blir jämnt.

Men nu är det träningsmatch, och om det blir lite jämnt tror jag risken är stor att Nadal gör lite som Djokovic igår. Jag tror inte han vill ha någon lång, malande match som sliter på honom här. Om han ska vinna får det nog ske i raka set.