40, Guido Pella

40, (25) Guido Pella

Jag kan ju erkänna att jag inte såg det komma att Pella i slutet av sommaren blev topp-20 i världen. Helt osannolikt. Han var visserligen en duglig talang i unga år och har sen dess etablerat sig på atp-touren men topp-20, helt vansinnigt.

Vansinnigt var också hans Wimbledon där han slog Copil, Seppi, Anderson och Raonic innan han torskade mot Bautista i kvarten, inte utan strid där heller. Kanske inte låter som mycket att hurra över men när han gick in i Wimbledon var den allmänna bilden att han inte kunde spela på gräs överhuvudtaget, att han var helt oduglig på det. Så det var skrälligt det där och några minnesvärda matcher.

Annars är det grus som är hans bästa. På grus är han numera en av spelarna som dominerar de mindre turneringarna, främst i Sydamerika. Han har på senare år dock börjat lära sig hardcourt och vinner många matcher där också och som sagt, nu också gräs.

Vänsterhänt, ganska duttig kan jag tycka. Han slår inte till bollen i onödan och när han gör det ser det ganska fladdrigt ut. Men mycket duktig i hörnen, det är han utan tvekan och han jobbar hårdare och hårdare för varje år som det känns.

Sin atp-ranking kommer han inte klara av att försvara under kommande säsong men topp-50 kommer han kunna klara sig. Av alla arbetare på touren är Pella en av de bättre.