42, Nikoloz Basilashvili

42, (26) Nikoloz Basilashvili

Helt otroligt egentligen. Han lyckas hålla sig runt 20-strecket på atp-rankingen hela tiden trots att han inte är så bra. Ingen tycker att han är så bra, och han är det inte riktigt heller, men han är helt unik ur en synvinkel. Det finns en hel del spelare som är så att de har många dåliga veckor och sen ett fåtal bra veckor som sticker ut och på så vis får de med sig en hel del poäng. Men det finns nog faktiskt ingen som är så unik som Basilashvili. Nästan alla veckor på året är han högst medelmåttig och knappast en topp-50-spelare, knappt ens en vettig atp-spelare. Men så har han varje säsong också några veckor då han spelar så pass bra att han går långt eller vinner stora turneringar. I år vann han strömatcher. Ofta två matcher i turneringarna vilket gör att han nöter ihop en hel del poäng. Men så vann han också 500-turneringen i Hamburg för andra året i rad och där rasar förstås poängen in. Han har bara vunnit två olika turneringar, Hamburg två gånger och Beijing en gång.

Det finns dock en förklaring till allt detta och det är att han gör något bra, på rätt sätt.

Han har ett väldigt svårt spel, sällsynt att någon har ett så svårt spel som Basilashvili har. Han slår hårdare än de allra flesta och i synnerhet är hans transportslag hårdare än de flesta. Han sätter helt enkelt tryck på bollen när de flesta andra bara slår över den. Detta gör att när han spelar dåligt, då är han riktigt dålig och de enkla misstagen haglar. Men när det stämmer för honom, då blir det lite som att motståndarna är konstant under press och han kan se riktigt bra ut.

26:a på atp-rankingen. Nja. Som sagt, han är ju inte så bra. Men topp-50, det tycker jag han är. Han är en giftig spelare. I alla fall när han har sina veckor.