37, Richard Gasquet

37, (61) Richard Gasquet

Jag kan ju villigt erkänna att jag inte trodde att Gasquet fortfarande hade en vettig nivå i sig men emellanåt spelade han rätt bra i år. Sen ska man i och för sig tillägga att en väldigt stor del av hans poäng kommer från semin i Cincinnati. I övrigt var det inte jättemycket att hurra över men så spelade han heller inte en full säsong, inte ens i närheten av det.

Jag har aldrig varit en av dem som hissat Gasquet till skyarna, men det finns det tillräckligt måna andra som gjort. Jag har alltid tyckt att han varit väl fladdrig spelmässigt och han har väl egentligen aldrig varit fysiskt vältränad. Att säga att någon slarvar bort sin karriär, det är hårt, och egentligen kan man aldrig säga så. Var och en bestämmer själv vad man ska göra av det man har. Gasquet har haft en fullt tillräckligt bra karriär, har spelat in över 150 miljoner kronor och kommer klara sig rätt bra i framtiden. Det hade liksom inte spelat någon större roll om han spelat in 300 miljoner istället. Jag tror inte han hade blivit en av de bästa oavsett vilket. Han slutade utvecklas för tidigt och nöjde sig med det spel han hade i 20-årsåldern. Han hade behövt följa med utvecklingen i tennisen och skaffat sig en forehand med lite mer marginal över nätet. Han hade behövt ändra sin teknik helt enkelt. Och så hade han behövt skaffa sig en vettig kondition. Men han ville aldrig, och det kan man egentligen inte klandra honom för. Jag är helt övertygad om att han är fullt medveten om att han hade kunnat göra mer.

Vi får se hur länge han kör på. Det känns som att han mest ägnar sig åt punktinsatser numera och det blir nog inte lättare och lättare för honom precis. Jag har svårt att se att han spelar mer än ett eller två år till. Men spela kan han fortfarande och han förtjänar en stadig plats på topp-50 på min ranking.