35, Hubert Hurkacz

35, (37) Hubert Hurkacz

Det här trodde jag ju inte inför säsongen kan jag erkänna. Jag hade sett honom massor på challengertouren och såg honom mest som en stor, oformlig klump som skulle få det sjukt svårt att hävda sig på atp-touren.

Men så blev det inte. Vilken säsong han hade, och nu tycker jag han är en väldigt bra spelare.

Det är mycket Söderling över honom egentligen, är det inte? Han har inga spelmässiga svagheter överhuvudtaget, men han är mycket klumpig, även för sin storlek. Han är 195 cm lång. Det finns numera många spelare i den längden som rör sig riktigt bra. Det gör inte Hurkacz. Han rör sig snarare som en spelare som är över två meter långt. Det syns väldigt tydligt att han inte är någon atlet, att han inte har något gratis när det gäller det rörelsemässiga. Benen är klumpiga, han går med fötterna rejält inåt, han har helt enkelt inga bra förutsättningar att vara en bra idrottsman, inte på det fysiska planet. Förutom att han är lång då, det är givetvis en stor fördel.

Han slår hårt och han är väldigt säker i läget. Precis som Söderling sätter han alltid rejäl press på motståndaren eller slår igenom denne direkt när han får minsta tid på sig. Han är sen heller inte alls osäker i spelet så länge han inte får press på sig för får han press på sig, som sagt, han är ingen raket ute i hörnen direkt.

Det här är en spelstil som är mycket effektiv för att slå sämre spelare. När Hurkacz möter såna som inte klarar att sätta press på honom blir han mycket svår att komma åt.

Han är så pass bra i spelet att jag inte ska säga att han egentligen är jättebegränsad gällande utveckling. Däremot tror jag någonstans det blir svårt att bli topp-10 när man är så pass sävlig som han är, men man vet aldrig. Det är ändå något speciellt med en stor spelare som slår till bollen så väldans bra som Hurkacz gör.