21, Diego Schwartzman

21, (14) Diego Schwartzman

Det är Schwartzman som leder flocken av lilleputtar som numera spelar på atp-touren. Och det är väl han som är minst av dem också, han måste vara atp-tourens minsta spelare. Han står listad som 170 cm på atp:s hemsida. Då stod han på en pall i så fall. Jag brukar säga att han snarare är 165 cm lång men jag tror det är att ta i. Han är en minimal, minimal människa. Mikroskopisk. Allt är litet på honom. Han har dessutom förhållandevis korta armar. Armarna är liksom korta i förhållande till kroppen i övrigt. Utan att snurra in sig allt för mycket på kroppens anatomi. Få är nog mindre lämpade än mig för att grotta i det, men jag tror faktiskt det är en fördel. I många sporter är det en fördel att ha långa armar. Titta bara på basketen som jag följer väldigt nära. Att ha långa armar sett till kroppen i övrigt kan ersätta både en och två dm i längd. Det spelar liksom ingen roll var man har huvudet om man når högre upp än alla andra med armarna.

I tennis däremot är jag övertygad om att det är en fördel att ha korta armar, åtminstone när det handlar om bollande. Ju längre armar, desto mer finns det som kan gå fel i ens svingar. Korta armar, allt är kompakt och man kan ha maximal kontroll på rörelsen. Sen är det när man är så minimal som Schwartzman en stor nackdel i returspelet. Han når helt enkelt inte bollen och därför kompenserar han det med att ha en lite längre racket än alla andra men just när bollen är i spel tror jag hans korta armar är en fördel.

Jag skriver alltid om hur kort han är när jag skriver om Schwartzman, för det är det som är grejen med honom. Hur mycket jag än säger att det är en fördel i bollandet, i det stora har han en så extrem nackdel av att vara så kort att det är helt omöjligt att inte fundera över hur bra han hade varit om han var av normallängd.

Bara det om man fick lägga till en serve som är av normal nivå på atp-touren, hur bra hade han varit då? Nu spelar han helt utan serve, och är rankad på plats 14 i världen på atp-rankingen.

Vad är svaret då?

Jag tror inte han skulle vinna i en turnering med underarmsservar där alla bra är med. Jag tror att Nadals och Djokovic kraft i spelet skulle bli för mycket för honom att hantera. Men han skulle vara med där framme. Han skulle vara topp-5 i världen. Om det inte var för den lilla detaljen att serven är ett ganska viktigt slag i tennisen.

En fantastisk liten man, Schwartzman. Snäll verkar han vara också.