17, Gael Monfils

17, (10) Gael Monfils

Jag måste ju säga att jag tycker det är lite av ett svaghetstecken för nivån på toppen att Monfils är tia på atp-ranking. Det handlar mest om att spelare är skadade i och för sig. Ni kommer märka under nedräkningens gång att det är ett gäng spelare som saknats ett tag med skada. Men ändå, jag tycker de andra borde kunna lite bättre så Monfils inte är topp-10.

Nu låter jag som en Monfilshatare här. Det är jag ju inte. Jag är en Monfilsälskare.

Han är fantastiskt underhållande och i sina bästa stunder kan han vara väldigt bra men rent allmänt, är han då bra?

Jag vet inte. Jag tycker egentligen att han känns ganska lätthanterad. Hans offensiv är egentligen rätt bra, men han använder den i princip aldrig på ett bra sätt. Lite samma sak med serven. Den är bra, men oftast använder han den ganska dåligt. Sen har han en bra defensiv. Han är en rackare på att jaga boll och han kontrar bra, men den typen av rent försvar som Monfils ägnar sig åt, jag tycker att det nu för tiden borde finnas många spelare som klarar av den.

Det är kombinationen av serve och försvar som gör honom speciell. Det är mycket ovanligt att försvarsspelare är snudd på servekanoner som Monfils är. Han är en väldigt speciell spelare på det sättet, och det är också en ganska jobbig kombination att möta. Åtminstone när han har skallen med sig.

Jättebra spelare. Topp-20 med marginal efter ett riktigt bra 2019 där han hade lite bättre fokus än han normalt har. Men topp-10? Nej.