18, Denis Shapovalov

18, (15) Denis Shapovalov

Det är möjligt att jag gjort ett litet misstag här. Att jag låtit mig flyta med i folks överskattning av honom och hans höga atp-ranking men lite är det väl så också att jag påverkas av hur jag tror det kommer bli. Jag tror han kommer fortsätta bli lite bättre under kommande säsong, och då är han en stadig topp-20-spelare.

Han avslutade säsongen 2019 jättefint, Shapovalov. Final i Paris och final i Davis Cup. Och titeln i Stockholm Open så klart. Innan allt det där låg han faktiskt lite skrynkligt till och riskerade att falla på rankingen. Det hade blivit runt 40 i världen snarare än 15 utan den avslutningen.

I inte mindre än 19 turneringar förra säsongen förlorade han i första eller andra rundan. Det är inte särskilt bra, och det säger en del om vilken nivå han höll under stora delar av säsongen. Han avslutade grymt och var i semi i Miami. Men det var mycket som inte var bra också.

Hur bra är han då?

Kapacitetsmässigt fantastisk. Svårighetsgraden på hans spel är skyhög och när han gör det han ska i egen serve är det ingen som bryter honom. Och när han gör det bra blir han också obehaglig i returgemen då han står och halvchansar och väntar på att få på några träffar i samma gem. Men så är det ju också det där, svårighetsgraden är hög, när det inte klaffar riktigt, då är han inte alls bra och alla de där förlusterna i första eller andra rundan är inte direkt någon slump. Han har väldigt många dagar på året då han inte är särskilt bra.

Vi får se hur han lyckas med uppgiften att jämna ut det där. Att hitta ett sätt att vinna mot sämre motståndare även när han inte har en perfekt dag. För det är det jag tycker behöver göras. Hans kapacitet kommer fortsätta gå uppåt, han kommer bli bättre och bättre på sina bra dagar. Nu gäller det att bli bättre de dåliga dagarna också.

En blivande världsetta? Jag säger fortfarande nej. Världens bästa spelare 20 år eller yngre är han däremot just nu, så han ligger onekligen väldigt bra till.