20, David Goffin

20, (11) David Goffin

Det kan ju tyckas lite orättvist kanske att knuffa ner någon från plats elva på atp-rankingen till plats 20 på min ranking. Och någonstans är det lite så men Goffin faller på två saker. Dels att det är många skadade spelare som ska in på topp-20 som inte ligger där på atp-rankingen. Men kanske också lite att Goffin är en poängsamlare snarare än någon som utmanar de absolut bästa spelarna och syns långt fram i de största turneringarna.

Elva i världen just nu som sagt. Han var så bra som sjua för drygt två år sen. Jag måste säga att jag tycker att Goffin fått ut enormt mycket av sin karriär. Han är inte en av de där spelarna som man kan säga att ”om han bara gjort det eller det hade han varit typ bäst”. Att säga att han maxat är kanske att ta i, men jag tycker han fått ut väldigt mycket.

Han är bra när bollen är i spel. Mycket svårare än så är det inte. Han har en grym träff på bollen, men är bra på att kunna placera bollen exakt där han vill ha den, och han kan slå hårt utan att tappa i säkerhet. På senare år har han också blivit mer och mer av en smart spelare på banan. Han är inte där ännu att jag skulle kalla honom smart, men mer och mer som sagt, och det har hjälpt honom. Det viss dock fortfarande utvecklingspotential där.

Sen är det serven. Serven är ett problem. Den är svag för att vara hos en toppspelare och jag tycker också den är svag sett till hans fysiska förutsättningar. Han är inte direkt någon stor kille, han är knappt 180 cm och ganska tanig, men han servar mer som en knatte än som en spelare av normallängd och jag tycker inte om hans teknik i serven. Jag tycker han borde chansa och förändra lite mer än han hittills gjort i servetekniken för jag tycker det är värt att chansa. Hans enda möjlighet att närma sig toppen är att förbättra sin serve avsevärt. Och varför inte ta chansen såhär när han nu går in i det som ska vara hans bästa år som spelare.