Inför ATP Cup

Nu är det dags mina vänner. Inatt i alla fall. Inatt startar tennissäsongen. I vanligt ordning har vi några platser kvar på min topp-100-lista, men det får vi lösa bredvid det som nu blir viktigast, att följa tennisen som spelas.

Först och främst ska vi få det överstökat. Tiderna under säsongens första månad är skit. Det gäller även ATP Cup. De börjar mitt i natten och sen kör de på. Det är dock många matcher som ska spelas i början, och därmed hinner man se en hel del om man inte ligger och drar sig alltför länge på morgonen.

  • Sex grupper.
  • Åtta lag vidare till kvartsfinal, gruppsegrarna och de två bästa tvåorna.
  • Varje lagmatch bäst av tre, två singlar och en dubbel.
  • Tvåan möter tvåan, ettan möter ettan, fri uppställning i dubbeln.
  • Spel i Perth, Brisbane och Sydney. Slutspel i Sydney.

Det där är förutsättningarna i stora drag. Grupperna, de får ni här.

Lite smått kanske. Ni får trimma ögonen.

Hyfsad lottning för Spanien får man säga. Spanien som är rätt klar favorit. De har den näst bästa ettan, den bästa tvåan, och ett helt okej dubbelpar. De är inte oslagbara, men de har en sjuk lottning i gruppen och sen troligen också i kvarten. De kommer ställas mot en av de bästa tvåorna. De kommer sen faktiskt också ducka de tuffaste konkurrenterna i en eventuell semi så Spaniens lottning är snudd på löjligt bra. Om Nadal håller ihop lär de knappast missa final. Japan saknar Nishikori som redan också lämnat återbud till Australian Open. Georgien har Basilashvili och ett gäng killar som knappt spelar tennis. Och Uruguay är totalt ofarliga med sina grusarbetare.

Ryssland borde vara det näst bästa laget i den här turneringen. Rublev har svikit dem, han spelar i Doha istället. Kan nog bli tungan på vågen det, för nu blir Medvedev och Khachanov sjukt ensamma. Gabashvili, Nedelko och Kravchuk. Gabashvili borde ha lagt av, Kravchuk har inte spelat på flera år, och Nedelko har aldrig kunnat spela. Ryssarna kan inte använda någon annan spelare än sina två bra så länge det gäller något. Ingen fördel direkt. Men farliga, Medvedev är tredje bästa ettan, Khachanov är näst bästa tvåan och ofarliga känns de inte i dubbeln tillsammans även om Medvedev kanske inte är den bästa dubbelspelaren. Helt okej lottning för dem i alla fall. Italien, USA och Norge är lag som de inte ska behöva förlora några singelmatcher mot.

Grupp F håller bra nivå. Man kan hoppas att två lag går vidare därifrån. Australien får använda Kyrgios som tvåa då De Minaur är bättre rankad än honom. Kyrgios förlorar väl knappt någon match mot de andra tvåorna om han kämpar och har en bra vecka. Sen har de Peers på dubbeln. Och Guccione förresten, osannolikt att han är med. Han slutade för flera år sen. Tyskland och Kanada också starka. Tyskarna har Zverev, Struff och Krawietz/Mies. Kanske ett den typen av jämnhet, hyfsad etta, hyfsad tvåa, och bra dubbelpar, man gynnas inte av den jämnheten riktigt med detta format. Men ett starkt lag. Och så Kanada med Shapovalov och Felix. Raonic saknas, han spelar i Doha. Blir fina matcher i den gruppen.

Djokovic finns med i Serbien och i och med att han visade en rätt bra nivå i dubbel i Davis Cup så måste de respekteras. De saknar dock Krajinovic vilket är klart negativt, både han och Djere spelar i Doha så Serbien har bara Lajovic med som singelalternativ. Ingen höjdare på hardcourt, Lajovic, så Djokovic får dra hela lasset själv. Ingen bra dubbelspelare heller faktiskt, serberna, så Djokovic får sköta det mesta i dubbeln också. Det blir nog tufft att få ihop det hela vägen. Frankrike är förstås inte ofarliga även om de saknar Tsonga och Herbert. Mahut får ta dubbeln med Roger-Vasselin, de ska vinna sina matcher. Sen Monfils och Paire. Det kommer räcka med en skräll på singlarna mot de bästa nationerna för Frankrike i och med att de vinner dubbeln så med lite flyt kan de faktiskt vinna. Sydafrika har Anderson med men det hjälper inte. De lär inte räcka till.

Grupp C och Grupp E håller ingen höjdarnivå.

Belgien har ett lag som passar bra för det här formatet och de har därmed bra chans att vinna gruppen framför Storbritannien trots att Storbritannien känns ganska mycket bättre. Goffin tar sin och den har belgarna Gille/Vliegen, ett starkt par som absolut kan hävda sig mot britternas Murray/Salisbury som inte är samspelta. Bulgarien har en tvåa som kan spela tennis lite grann. Moldavien har en tvåa som i princip inte spelar tennis.

Österrike, Kroatien. Polen, Argentina. Kan verkligen gå hur som helst. Otroligt svårt att tippa. Men Österrike lite favorit på att Thiem är gruppens bästa spelare och Marach/Melzer är ett av gruppens bästa dubbelpar också.

Det var grupperna det, i otroligt stökig ordning. Tyvärr tycker jag inte kvalificeringssystemet riktigt håller måttet. Det fungerar inte hela vägen tycker jag. Jag förstår tanken att man ska ha med de bästa spelarna och egentligen är det rätt tänkt men när man ser vilka som kommer spela för Georgien, Moldavien, Norge, och några lag till så kommer man fram till att nej, det hade nog varit bättre om man la in någon parameter gällande den näst bästa spelaren också. Om man inte har en tvåa rankad topp-300 eller nåt sånt borde man kanske inte varit med helt enkelt.

Vid midnatt inatt drar det igång, Belgien möter då Moldavien. Sen lite andra matcher inatt också. Vi kanske kör ett inlägg inför dem senare idag? Jag tror vi gör så.

Avslutningsvis, jag håller på att smyga igång ett nytt projekt till den nya säsongen. Jag har ju aldrig funnits på Facebook gällande tennisen utan hållit mig på twitter, men det får vara dags för något nytt nu tycker jag.

Därför har jag nu startat en Facebookgrupp där jag tänkte att vi ska prata om tennis framöver. Jag kommer köra diverse videoklipp där jag tjatar om tennis, och ofta lite betting också kanske. Och så tänkte jag dra med mig min poddkompis Sladjan och köra lite klipp med honom. Samt vem vet, jag kanske sitter och snackar tennis med er emellanåt också. Det finns rätt bra funktioner för livesändningar på Facebook numera där man kan lägga till personer i sändningar också så vidare.

Hur som helst, jag håller precis på att smyga igång det och det kommer nog komma mer information om det framöver, men redan nu kan nu gå med i gruppen. Ni hittar den här eller så söker ni bara på ”Tennisen” som den heter i Facebookappen. Lägg givetvis gärna till kompisar i den och allt sånt. En förutsättning för att den ska leva och frodas är trots allt att folk är med i den. Jag tycker i alla fall det ska bli riktigt kul om vi lyckas få till en plattform där vi kan prata tennis med varandra. Det är ju roligt.