11, Roberto Bautista

11, (9) Roberto Bautista

Lite grann handlar Bautistas höjning under 2019 om att spelare saknas. Det var lite lättare att ta klivedt från 20 till 10 på rankingen än det ska vara då ett helt gäng spelare som ska ligga runt eller innanför 10-strecket saknades. Men det var absolut inte bara det som gjorde att Bautista klättrade. Han blev märkbart bättre under förra säsongen också och det är rätt imponerande när man passerat 30-strecket.

Han har verkligen segat sig uppåt genom åren. Han kom in på atp-touren relativt sent. Han tog sig uppåt ganska snabbt på rankingen, men låg sedan runt 20 i många år innan han nu tog ytterligare ett kliv. Han känns inte som den mest naturliga talangen som fått allt gratis utan det har nog jobbats en del så att säga.

Sen har han kanske haft lite flyt också för tennisen har utvecklats åt det håll som han spelar på. När han kom in på atp-touren för knappt 10 år sen var det tyngd och fysik det handlade om. Nu har det gått mer och mer åt snabbhet och tempo och där passar Bautistas lite duttiga men extremt flacka och snabba spel. Någon tyngd i slagen har han däremot absolut inte.

Jag ska faktiskt inte utesluta att han kan bli ännu bättre. Det finns inte så mycket till begränsningar i hans spel egentligen även om det kan kännas så med tanke på hur kantigt det ser ut. När han spelar som bäst har han bollat ut Djokovic liksom. Kan man göra det lite oftare, då blir det ganska bra.

Det troliga är ändå att han får kriga för att behålla sin topp-10-position, och som ni ser på min ranking, med alla spelare skadefria är han ändå inte riktigt topp-10 för mig, men däremot väldigt nära.