12, Matteo Berrettini

12, (8) Matteo Berrettini

Det var ett genombrott det där. Visst har han alltid känts som en ung ganska kapabel spelare, men det han gjorde 2019 var helt otroligt. Han startade grussäsongen rankad utanför de 50 bästa i världen. Han avslutade året topp-10, med lite marginal dessutom. Helt sjukt.

Stabilitet är hans grej. Det blixtrar inte direkt om honom. Han är inte den som man ser och blir bortblåst av hur bra han är men han gör exakt samma sak hela tiden och i slutändan blir det bra. Sen har han ett rätt modernt sätt att spela också. Kombinationen av att vara på gränsen till servekanon och sen stå och höghastighetsbolla nära baslinjen. Det är ju sådär man ska spela numera.

Kapacitetsmässigt då? Var kan det sluta?

Min uppfattning är ju onekligen att han krämade ut otroligt mycket ur förra säsongen. Det är klart han kan bli bättre. Det känns som en spelare som jobbar otroligt hårt även mellan turneringar och matcher och han lär inte sluta titta på möjligheter att förbättra sig, men var ska den stora förbättringen komma? Serven är redan fantastisk sett till hans fysiska förutsättningar. Och grundslagen, med den teknik han har är det svårt att se hur det ska kunna bli så mycket mer än marginellt bättre.

Nu blev det deppigt det här. Otroligt bra spelare som tagit fantastiska kliv de senaste året. Men jag sätter honom utanför topp-10 på min ranking. Jag tycker det finns 11 spelare som är bättre än honom.