13, Stan Wawrinka

13, (16) Stan Wawrinka

Nu börjar vi komma så långt upp på listan här att man inte behöver skriva så mycket om spelarna, alla vet ju liksom allt.

Lite tveksamt kan tyckas att inte ha Wawrinka, som var en av 10-talets fem största spelare, bland de 10 bästa men han var helt enkelt inte bra förra säsongen. Han spelade nästan en full säsong men fick inte till det och slutade 16 på atp-rankingen.

Han har aldrig varit de små turneringarnas spelare direkt, och när man är den typen av spelare som bara satsar på stora turneringar, då blir marginalerna ganska små, för man får inte många chanser på en säsong.

Torsk mot Raonic i andra i Australian Open, sånt kan hända. Kvarten i Franska, torsk mot Federer där, inte mycket att säga om. Opelka i andra i Wimbledon, han är inte bra på gräs Wawrinka. Och kvarten i US Open, Medvedev var rätt bra där.

Det är liksom inga förluster att skämmas över alls, men han tog inte chanserna och det är svårt att sätta en spelare med det Grand Slam-facitet, och en inte alltför imponerande säsong i övrigt, som en topp-10-spelare. Som det känns nu finns det helt enkelt ganska många som är bättre än Wawrinka. Frågan är om man kommer blixtra till några fler gånger? Hans högstanivå är i alla fall uppe bland de absolut bästa. Få spelare har spelat bättre när de varit som allra bäst än vad Wawrinka har. Han slår så fruktansvärt hårt och har såna fantastiska vinklar att när allt funkar, då är det inget kul att möta honom.