Inför Doha

Årets första riktiga atp-turnering mina vänner. Doha, som normalt är en av årets starkaste 250-turneringar har i år hamnat lite dumt till samtidigt som Atp cup. De lär nog vilja byta vecka till nästa säsong och med tanke på vilka resurser som finns lär de får göra det. Frågan är om det enda är vettigt att ha någon annan atp-turnering samtidigt som Atp cup. Det är ingen drömvecka direkt i och med att man bara kan få med de spelare som blir över.

Här har vi i alla fall årets Doha-lottning.

Det är inte Nadal, Djokovic och så vidare som det brukar kunna vara utan i år är det istället ett fält med hyfsad topp och hyfsad bredd.

Ymer kvalade in och han fick den bästa eller näst bästa lottningen han kunde få. Att hamna däruppe vid Wawrinka hade inte varit någon höjdare och även om Sandgren i första hade varit en grym lottning i första hade Raonic i andra varit tufft. Bredvid Tiafoe hade varit jättebra, men det här är nog ändå bättre. Bedene är knappast en omöjlig motståndare och att få Mannarino eller mer troligt Bublik i andra omgången är som en dröm. Ymer har en fullt realistisk möjlighet att nå kvarten. Det är fyra jämna spelare det där.

Men Ymer är väl kanske ändå sämst av dem. Han är det rankingmässigt och det känns som att han nog är det i verkligheten också. Mycket jämnt som sagt, men jag tycker han med knapp marginal är den av de fyra som har minst möjlighet att nå kvarten. Han slog faktiskt Bedene på challengertouren förra säsongen. Inomhus i Frankrike, raka set. Det är bra gjort. Bedene förlorar sällan på challengertouren. Svårt att säga vem det ska passa. Ymer kan inte lura Bedene som han gör med många andra, att han får dem att bli stressade och slå bort sig. Bedene är en robot som gör exakt samma sak genom hela matchen vilket kanske inte passar Ymer riktigt. Samtidigt är Bedene ganska dålig på att sätta egen fart på bollen, det är inte bra när man möter Ymer. Intressant match i alla fall. Och viktig match. Om Ymer vinner den så får han en ny match som är i princip 50/50 om att gå till kvarten och kvart i en atp-vore ju en rätt fin start på året.

I övrigt då?

Fyra spelare som står ut.

Wawrinka, Rublev, Raonic och Tsonga. Väldigt troligt att någon av dem vinner turneringen skulle jag säga. Ganska långt steg ner till utmanarna.

Oddsen då, bekräftar de detta eller finns det spelvärde på någon av favoriterna?

De har gjort jobbet så att säga, oddssättarna. De har koll på sannolikheterna här.

Wawrinka vinner väldigt sällan såna här turneringar, så lite tveksamt att han är favorit kanske. Jag hade nog satt Rublev som favorit, och om jag tvingats välja mellan Raonic och Tsonga hade jag tagit Tsonga. Så Rublev eller Tsonga kan man väl spela, tycker jag.

Vi kommer givetvis följa Doha hela veckan här på vamosrafa, precis som vi kommer göra med Atp cup. Nu kör vi! Det är igång.