Inför tisdagens ATP Cup

Nu börjar det dra ihop sig i grupperna och det blir mer och mer intressant. Visst känns det som att ATP Cup hittills krossar Davis Cup? Det här känns liksom mer på riktigt. Mer professionellt. Mer som något som det betyder något att vinna på riktigt. Ingen skräll att det skulle bli så direkt, men ändå positivt att det verkligen blev så.

Nattens matcher? Här har vi oddsen. Och tiderna givetvis.

Väldigt stökigt i gruppen med Storbritannien, Bulgarien, Belgien och Moldavien. Moldavien kommer landa på tre torsk. Och de andra tre kan mycket väl landa på två vinster. Det blir alltså inget inbördes utan det blir att räkna matcher till att börja med. Storbritannien bör nog vinna med 3-0 inatt, annars kan det bli bökigt för dem, både att vinna gruppen och att gå vidare som en av de bästa tvåorna.

Norries seger är klar, dubbeln är klar, och sen blir det viktigt för Evans där att slå Albot, det är matchen som den lagmatchen handlar om. Helt jämrankade spelare, Evans har visserligen vunnit deras inbördes möten hittills, men jag tycker han är på tok för stor favorit inatt. Det där är vidöppet, och Evans är ojämn. Och ganska svag under press dessutom.

Att räkna på gruppresultat är varken min bästa gren eller det jag tycker är roligast, men Tyskland lär inte gå vidare. En vinst och en torsk hittills men 2-4 i matchkvot och även om de vinner över Kanada hamnar de på två segrar tillsammans med Australien som de förlorade mot. Dessutom med förhållandevis mycket dålig matchkvot, så de blir inte en av de två bästa tvåorna.

Kanada har bättre matchkvot än Tyskland, men ändå inte superbra. De lär behöva vinna med 3-0 inatt för att kunna gå vidare som en av de bästa tvåorna. För vinna gruppen kommer de inte göra, det gör Australien.

Ruggigt viktig match direkt där alltså. Felix, som inte alls är i form, måste slå Struff. Inte alls givet på något sätt. Struff slår hårdare, och en bra dag för honom och frågan är om Felix klarar att stå emot.

Sen Zverev, som sett ut som ett vandrande nervvrak hittills under turneringen, honom ska Shapovalov slå. Det är inte bara jag som sett hur Zverev sett ut som ni ser på oddsen. Det går liksom inte att slå världsspelare om man i princip inte klarar av att få bollen över nät i serven. Helt sjukt vad djupt nere i skiten han är alltså, stackarn. Inte lär det bli bättre av att Shapovalov mer än gärna käkar upp svaga andraservar heller.

Dubbeln sen ett superproblem för Kanada också. Krawietz/Mies är bra, och lär kämpa.

Jag tror faktiskt inte att varken Kanada eller Tyskland går vidare. Det blir 2-1 till något av dem och de spelar bort varandra.

Ryssland behöver bara slå Norge för att ta sig vidare. Tyvärr för dem så har de inget tryggt dubbelpar utan det är Khachanov/Medvedev som måste spela, så ingen av dem kan vila från singlarna. När de däremot gjort sitt och vunnit singlarna, då borde de kunna vila från dubbeln. Ruud har slagit Isner och Fognini hittills. Fäller han Medvedev också? Vore ju rätt sjukt, och lär inte hända kanske nej. Norge har en teoretisk chans att gå vidare, men det lär krävas 3-0 och nej, händer icke. För Ryssland räcker det förresten med en matchvinst ser jag nu, så om Khachanov vinner kanske de kan vila Medvedev ja.

Bulgarien leder alltså sin grupp. Helt, helt, helt sjukt. Nu kommer de förlora, och de kommer faktiskt troligen komma trea i gruppen. För Storbritannien kommer slå Moldavien, troligen med 3-0 beroende på Evans, och då hamnar Storbritannien på två segrar och 6-3. Belgien har bra matchkvot, 4-2. Om de vinner 2-1 här hamnar de på två segrar och 6-3, precis som Storbritannien. Bulgarien hamnar då på 5-4 och är därmed trea då det inte blir några inbördes möten med tre lag som slagit varandra. Som jag ser det är det då garanterat att både Storbritannien och Belgien går vidare, oavsett vem av dem som kommer etta eller tvåa.

Jag är inte säker på att lagkapten Johansson räknat ut det där, så Goffin kanske tror att hans match mot Dimitrov är helt avgörande, men det är den alltså troligen inte i och med att Darcis inte ska kunna förlora och Gille/Vliegen ska heller inte kunna förlora dubbeln om de inte blir helt overkligt nervösa.

Darcis vinst ska alltså vara klar, Kuzmanov är inte bra och Darcis har visat hittills att han är i helt okej skick.

Goffin är sjukt svårt för Dimitrov. 1-8. Nu blott andra matchen som spelas under en tid då Goffin är den bättre spelaren dock, men tufft tror jag. Om det finns en mardrömsspelstil för Goffin så är det Dimitrov. Variationen och Dimitrovs fina slice, som sagt, mardröm.

Om Dimitrov vinner blir det alltså en helt avgörande dubbel. Vinnande lag går vidare. Förlorande inte.

Grekland-Australien känns väl lite sval. Tsitsipas-De Minaur, fin match, men spelar ingen roll. Grekland är utslagna, Australien har två klara delmatcher här som de inte kan förlora, Kyrgios eller Millman mot grekernas tvåa och dubbeln. Nej, den tycker jag inte vi behöver prata så mycket om.

Samma sak med USA Italien faktiskt. USA har två förluster och är utslagna. Italien har 1-1 och 2-4 i matchkvot. De kan som bäst nå 5-4 och det kommer absolut mest troligt inte räcka. Det kan i princip inte räcka. Så jag skulle säga att den också är betydelselös. Med andra ord, vi ägnar inte så mycket kraft åt den heller.

Dåså. Då var vi redo va? Jag tycker det.