9, Juan Martin Del Potro

9, (120) Juan Martin Del Potro

Nu är vi så högt uppe att det börjar bli rejält tuffa jämförelser att göra. Att väga Del Potro, som knappt spelade 2019, mot andra skadade spelare som Wawrinka och Nishikori, samt jämföra honom med spelarna som tagit jättekliv framåt medan han varit borta. Tufft, men jag tycker att Del Potro passade bäst in här, på plats nummer nio.

Fem turneringar 2019 och han var väl knappast skadefri någon gång. Han försökte under grussäsongen, men det fungerade inte. Han försökte under grussäsongen, höll inte. Opererade knät, skulle komma tillbaka under hösten, men det gick inte. Planen var att han skulle spela Australian Open men det verkar högst otroligt. Han ska fortfarande ha stora smärtor i knät och helt ärligt tror jag inte längre att han kommer komma tillbaka. Han kommer nog försöka några gånger men jag tror att det här är den karriärsavslutande skadan för honom.

Man kan knappast hoppas mer att jag skulle ha fel, för detta är en av mina största favoriter genom åren. Dels för hans extremt coola sätt på banan, men mest för hans spel. På tal om coolhet, det går väl knappt att spela coolare. När Del Potro börjar morra samtidigt som han bankar till sin forehand, det är bara Federer som i någon mån kan framkalla samma sus genom publiken. Det blir så otroligt tydligt att det man ser är tennisens antagligen bästa slag alla kategorier. Han slår hårdare än alla andra och han gör det helt utan att tumma på säkerheten, när han väl är i skick. Jag anser att Del Potros forehand är tennisens bästa slag, alla kategorier.

Vi får se. Jag kan inte annat än hoppas, vilket alla borde göra. Men som sagt, detta kan nog vara hans sista år på topplistan. Det är fullt möjligt att han när det är dags igen om ett knappt år meddelat att han ger upp.