ATP Cup – tisdag

Det börjar klarna lite grann nu. Och jag måste säga att resultatrapporteringen från atp är föredömlig. Man kan på ett mycket enkelt sätt följa hur landet ligger i grupperna. Det var inte direkt fallet under Davis Cup om man säger så.

De där gula duttarna, eller om de är gröna, är ju väldigt trevliga. I alla fall när det gäller tvåorna. Belgien och Kanada är just nu vidare som bästa tvåor. Sydafrika, Frankrike, Österrike, Argentina och Japan har chansen imorgon, får jag det till. Belgien ligger klart bäst till med sina 6-3. Om de ska missa kvarten så kommer det krävas att de torskar på seträkning som sämst av tre lag på 6-3 i matchkvot i så fall, inte omöjligt, men de ligger väldigt bra till. Kanada lär inte gå vidare skulle jag säga. Men det där kan vi väl ta lite senare när vi ska gå igenom nattens och morgonens matcher.

Nu ska vi prata om vad som hände idag, och helt ärligt, har vi haft en såhär bra första vecka på säsongen någon gång? Knappast. Det här är verkligen ett stort snäpp uppåt jämfört med hur det vara i Doha, Indien, Brisbane, och så vidare. Den första veckan brukar inte vara bra, men nu har vi fått en grymt bra vecka.

Kyrgios-Tsitsipas idag exempelvis, vilken fantastisk match, särskilt för att vara såhär tidigt på säsongen. Kyrgios gick för fullt från första stund och kämpade så nära varje boll han kan komma. Tsitsipas gjorde givetvis i vanlig ordning detsamma och vi fick se en match där de var så jämna att det nästan var löjligt åt det. Båda två bombsäkra i egen serve, båda två riktigt, riktigt bra och det fick avgöras i en kraftmätning i ett avgörande sets tiebreak. Där fick vi se något intressant. Man ska veta det med Kyrgios. Han fokuserar ju nästan aldrig, men när han väl gör det, då kan han uppnå ett fokus som få andra kan göra. Han var så noggrann i det där tiebreaket att ja, jag blev imponerad kan jag säga. Tsitsipas gjorde som alltid det riktigt bra när det brände till men det räckte inte. Kyrgios låg på lite mer och vann till slut fullt rättvist efter att ha avslutat med en perfekt vinnande backhandretur. Lite stökigt under matchens gång med flisade Kyrgiosracketar som studsade mot den grekiska bänken och så vidare men efteråt var de kompisar i alla fall. Kul att se dem spela, kul att se att Kyrgios när han kämpar är exakt lika bra som Tsitsipas, och rätt kul också att reflektera över hur lika de egentligen spelar, när Kyrgios väl försöker.

Den matchen och lagmatchen var dock betydelselös. Australien var redan klara för slutspel och Grekland var utslagna. 3-0 för Australien.

En annan intressant match var den mellan Belgien och Bulgarien. Sjuk match.

Det började med att Darcis var så dålig att han inte bara bestämt sig för att sluta i slutet av den här månaden utan att han kanske snarare varit pensionär några år redan. Han kunde verkligen inte få in bollen i banan och Kuzmanov vann enkelt utan att ens behöva göra så mycket.

Hyfsad press därmed på Goffin som var tvungen att slå Dimitrov för att inte Belgiem skulle vara utslaget, och Bulgarien vidare. Goffin har som jag skrev om igår lite vinstfobi mot Dimitrov, och det började likadant. Han spelade exakt, på pricken som man inte ska göra mot Dimitrov. Han tog konstant lite för stora risker, på lite fel bollar, och det utan att attackera tillräckligt hårt för att kunna vinna poängen. Han tog liksom hela tiden maximal risk med minimal möjlighet att få ut något av slagen. Dimitrov, han bara tackade och tog emot. När Goffin väl fick in bollarna hann han precis dit och kunde slå tillbaka eller passera och när Goffin slog ut sig, ja då behövde han bara stå och titta, Dimitrov. I början av andra set avgjordes det. Goffin gjorde ett grymt bra returgem, och fick till slut med sig det. Om han inte fått det hade han ledsnat och förlorat. Men nu fick han det, och började sen lugna ner sig markant. Han värderade plötsligt bollarna mycket bättre och genast blev det Dimitrov som började överslå och slå bort sig. Det varade egentligen hela vägen in i mål och Goffin vann de två sista seten överlägset.

Där borde det varit klappat och klart, Belgien hade egentligen vunnit. Men det fanns en tvist till.

Belgarna Gille/Vliegen, som är ett fullt okej par på atp-touren numera, förlorade första set och var break ner i andra mot Dimitrov och Lazarov som är den som spelat dubbel för Bulgarien i den här turneringen. Lazarov som inte är en av världens 500 bästa spelare. Belgarna vände till slut i en krampaktig historia, men vilken flopp om de förlorat.

Nu blev det så att Bulgarien slutade trea i gruppen och är utslagna. Om de vunnit dubbeln, eller Dimitrovs singel, hade de vunnit gruppen. Små marginaler.

Kanada slog Tyskland, men bara med 2-1. Felix föll mot Struff, det hade de nog inte råd med. Med 3-0 hade de troligen gått vidare, nu går de nog inte vidare. Tyskland var redan utslagna. Shapovalov krossade Zverev, 6-2 6-2. Zverev, vad ska han göra?

Storbritannien slog Moldavien med 3-0 vilket var precis vad som behövdes för att vinna gruppen före Belgien på bättre setkvot. Evans krossade Albot, bra gjort.

Italien-USA, betydelselös. Fognini slog Isner och Travaglia slog Fritz. Ingen vidare bra insats av USA i den här turneringen kan man ju säga. Dubbeln pågår där. Riktigt bra match faktiskt. Vet inte varför italienarna kämpar. Jag får det i alla fall till att de inte kan gå vidare. Bolelli/Fognini spelar i alla fall jättebra och leder över Krajicek/Ram. Vi får väl följa upp där, om Italien kanske har någon minimal chans att hamna före Kanada som bästa tvåa, åtminstone till imorgon men som det ser ut är det omöjligt.

Ryssland-Norge 3-0. Ja, inte så konstigt kanske.

Det var dagens spel det. Vi tar inför onsdagens spel i ett eget inlägg tycker jag. Titta tillbaka lite senare för det.