7, Alexander Zverev

7, (7) Alexander Zverev

Man påverkas ju, och i det här fallet är det nog bra att jag gjorde min ranking för en månad sen och inte just idag. För att efter att ha sett Zverev i ATP Cup den här veckan hade man inte satt honom som sjua i världen va? Jag är ju inte särskilt kortsiktig i den här rankingen, men det hade ändå varit helt omöjligt at placera en spelare som inte lyckas få över serven som sjua i världen.

Sjua är han emellertid även på atp-rankingen, så han samlade sina poäng under 2019. Där är det viktigt att tillägga dock att han hade otroligt bra seedningar och lottningar under hela året. Han var kanske egentligen inte bra nog för att vara sjua, men får man så bra seedningar och lottningar och dessutom i grunden är en spelare som är ganska svårslagen för sämre spelare, då rasar poängen in.

Sen så, innan man begraver honom ska man komma ihåg att han slog Nadal och Medvedev i slutspelet för ett par månader sen. Två av världens fyra bästa spelare alltså.

Han kan spela, Zverev, men hans skalle funkar inte. Det är på något vis samma typ av problem som barn har. Hans kropp reagerar väldigt dåligt på att han vill något lite för mycket och det slåt över i att kroppen inte lyder huvudet. Kort sagt, när han blir nervös så klarar han inte av att göra de rörelser han vill göra. I synnerhet i serven, där ramlar han ihop när det blir för viktigt men även forehanden, den kan börja fladdra fruktansvärt mycket emellanåt.

Det låter helt otroligt konstigt, och ärligt talat kan jag inte förstå att han ändå är så bra som han är trots dessa problem. Det handlar nog dock om att när han möter svagare motstånd så behöver han ofta inte bli nervös, vilja för mycket, eller något sånt och då är han en bra spelare. Rent kunskapsmässigt är han bra, och då förlorar han inte mot sämre motståndare. När det däremot börjar vankas stora matcher, som man oundvikligen hamnar i om man är rankad topp-10 i världen, så går det inte. Allt fokus hamnar på de stora matcherna och man glömmer bort att han fortfarande är väldigt effektiv mot svagare motstånd.

Rimligen borde han kunna få ordning på allt det här, men just nu känns det långt borta.

Om han skulle få ordning på skallen då, hur bra är han då?

Egentligen inte så mycket bättre rankingmässigt. Han skulle fortsätta slå de sämre spelarna, och kanske några fler, men hur perfekt hans skalle än är så är han ändå inte lika bra som de 4-5 bästa i världen.